Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vecinii Rusiei fac înțelegeri dincolo de NATO pentru a-și spori apărarea în cazul unui atac iminent
Articole online

Vecinii Rusiei fac înțelegeri dincolo de NATO pentru a-și spori apărarea în cazul unui atac iminent

armată

Vecinii Rusiei fac înțelegeri dincolo de NATO pentru a-și spori apărarea în cazul unui atac iminent

Țările din estul și nordul Europei – multe dintre ele având granițe comune cu Rusia, care au fost anterior în război cu Rusia sau care au luptat cândva pentru independența față de Uniunea Sovietică – au avertizat în repetate rânduri că trebuie să fie pregătite pentru orice atac, chiar dacă ei și experții militari consideră că este un scenariu puțin probabil.

Având în vedere proximitatea lor față de Rusia, unele țări spun că pregătirea trebuie făcută cât mai repede posibil, sistemele de apărare trebuind să fie consolidate rapid – ceea ce ar necesita acțiuni în afara vastelor structuri ale NATO.

Ministrul apărării din Letonia – membru NATO și vecin al Rusiei – a declarat în iulie pentru Insider că dorește să readucă serviciul militar obligatoriu în cazul unui atac rusesc atât de brusc încât NATO să nu poată răspunde imediat.

„Chiar dacă suntem o țară membră NATO, prima noastră provocare și pericolul vine de la un atac foarte rapid din partea Rusiei”, a declarat Artis Pabriks.

„Am calculat, desigur, câte forțe poate aduna Rusia la granițele noastre în 24 sau 48 de ore. Și, știind că NATO va avea nevoie de un anumit timp pentru a reflecta asupra acestui lucru, trebuie să fim noi înșine pregătiți să apărăm fiecare centimetru din teritoriul nostru.”

Pregătiți de luptă

Țările din apropierea Rusiei au introdus, de asemenea, o avalanșă de politici și acorduri ca răspuns la invazia Ucrainei, inclusiv un nou pact de apărare între Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda; și un acord între Polonia și Republica Cehă pentru a-și spori forțele militare.

Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a declarat pentru Insider că este mulțumit de pașii pe care îi face NATO, dar a spus despre țara sa și despre vecinii săi baltici: „Nu stăm doar aici și așteptăm ce va face NATO”.

El a declarat că Estonia a investit aproximativ 800 de milioane de dolari în acest an pentru apărare, urmând să investească și mai mult, și că dorește să dubleze dimensiunea forței de apărare voluntară a țării. Estonia se află în discuții cu vecinii săi, iar Pevkur a declarat că speră la noi acorduri de apărare semnificative care ar putea contribui la descurajarea Rusiei.

„Estonia trebuie să fie pregătită să lupte”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola