Soarta celor peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol. Moscova anunță necesitatea unor „investigații”
Potrivit informațiilor Reuters, mai mult de 1.000 de prizonieri Ucraineni au fost transferați în Rusia pentru investigații, după ce au fost nevoiți să se predea în orașul port Mariupol.
Chiar dacă nu a fost confirmată de către autoritățile de la Kiev, această știre ar putea ridica dificultăți în demersul Kievului de eliberare a celor 2.000 de soldați care au apărat uzina Azovstal, asta după ce parlamentarii ruși au cerut judecarea prizonierilor în Rusia.
„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.
Mai mult decât atât, numărul prizonierilor ar fi mult mai mare, iar soarta lor va fi decisă în Rusia.
Autoritățile ucrainene au anunțat săptămâna trecută că o parte din cadavrele luptătorilor ucraineni morți în combinatul de la Azovstal au fost transferate Kievului de către trupele rusești.
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, intenţionează să blocheze orice demers în acest sens, sub motivul că luptătorii din Azovstal sunt „criminali nazişti”.
Ce se poate întâmpla cu prizonierii din Mariupol?
Soarta luptătorilor din Mariupol deveniţi prizonieri de război a devenit subiect de dezbatere la Moscova. În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că şeful său, Vladimir Putin, a garantat că aceştia vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, unii deputaţi cer pedepsirea lor, inclusiv cu moartea, sub acuzaţia că ar fi comis „crime monstruoase”.
„Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanităţii pe care le-au comis şi care sunt comise încontinuu împotriva prizonierilor noştri”, a declarat deputatul Leonid Sluţki.
Sluţki propune ca factorii de decizie de la Moscova să se „gândească cu atenţie” la pedeapsa capitală în cazul luptătorilor de la Azovstal, calificaţi drept „nazişti” de autorităţile ruse.