Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Slovenia o alege pe fosta avocată a Melaniei Trump drept prima femeie președinte
Articole online

Slovenia o alege pe fosta avocată a Melaniei Trump drept prima femeie președinte

Slovenia

Slovenia o alege pe fosta avocată a Melaniei Trump drept prima femeie președinte

Avocata Nataša Pirc Musar a câștigat duminică un tur de scrutin pentru a deveni prima femeie președinte al Sloveniei, potrivit rezultatelor preliminare.

Cu aproape toate voturile numărate, Pirc Musar a devansat-o pe fostul ministru de externe conservator de dreapta al Sloveniei, Anže Logar, cu 54% la 46%, potrivit presei. Avocat proeminent, Pirc Musar a reprezentat-o pe fosta primă doamnă a SUA, Melania Trump, în cazuri de drepturi de autor și în alte cazuri în Slovenia, țara sa natală.

Victoria ei stimulează blocul liberal din țară, după victoria coaliției de centru-stânga în alegerile parlamentare din Slovenia din aprilie.

„Prima mea sarcină va fi să deschid un dialog între toți slovenii”, a declarat Pirc Musar în timp ce echipa sa electorală sărbătorea alegerea, a relatat Associated Press.

Logar și-a recunoscut înfrângerea, spunând că speră că Pirc Musar „va duce la îndeplinire toate promisiunile” pe care le-a făcut în timpul campaniei. Pirc Musar, în vârstă de 54 de ani, va fi prima femeie care va ocupa funcția de președinte de când Slovenia a devenit independentă în 1991, în urma destrămării Iugoslaviei.

Noul președinte al Sloveniei, stat membru al UE și NATO, îl va înlocui pe Borut Pahor, care a fost activ în politică timp de 30 de ani. 

Pirc Musar, fosta prezentatoare de televiziune care a devenit un avocat influent, a făcut campanie pe tema drepturilor omului, a statului de drept și a problemelor de bunăstare socială.

Registration

Aici iti poti reseta parola