Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Singurul vot din Congresul american împotriva declarației de război a SUA adresată Japoniei
Articole online

Singurul vot din Congresul american împotriva declarației de război a SUA adresată Japoniei

Jeannette Rankin

Jeannette Rankin, prima femeie aleasă în Congres și o pacifistă devotată, votează în Congres împotriva declarației de război a SUA adresată Japoniei, pe 8 decembrie 1941. Ea a fost singurul membru al Congresului care a votat împotriva implicării SUA în ambele războaie mondiale, fiind printre cei care au votat împotriva intrării Americii în Primul Război Mondial cu aproape un sfert de secol mai devreme.

Singurul vot din Congresul american împotriva declarației de război a SUA adresată Japoniei

Rankin a fost o pacifistă convinsă și nu i-a păsat prea mult de daunele pe care convingerile sale i le-au provocat în cariera politică. Deși unii reprezentanți de sex masculin i s-au alăturat în 1917 în votul împotriva Primului Război Mondial, mulți cetățeni au văzut votul ei ca pe o dovadă că o femeie nu putea face față sarcinilor dificile ale conducerii naționale. Ca urmare, locuitorii din Montanans au votat pentru demiterea ei doi ani mai târziu. În mod ironic, Rankin a fost realeasă în Congres în 1940, exact la timp pentru a se confrunta cu un alt vot privind războiul.

În timp ce angajamentul ei față de pacifism a fost dăunător din punct de vedere politic în timpul Primului Război Mondial, Rankin știa că, în cazul celui de-al Doilea Război Mondial, ar fi fost de-a dreptul sinucigaș. Atacul surpriză al japonezilor asupra bazei militare americane de la Pearl Harbor a fost devastator, iar zelul de răzbunare era la cote maxime.

Marea majoritate a americanilor a susținut apelul președintelui Roosevelt pentru o declarație de război

Cu toate acestea, Rankin credea că Roosevelt a provocat în mod deliberat atacul japonezilor pentru că dorea să implice SUA în războiul european împotriva Germaniei; ea era hotărâtă să nu coopereze cu planul președintelui. După o dezbatere de 40 de minute în plenul Camerei, a început un vot nominal. Când i-a venit rândul, Rankin s-a ridicat în picioare și a spus: „Ca femeie, nu pot merge la război și refuz să trimit pe altcineva”.

Când vestea votului lui Rankin a ajuns la mulțimea adunată în fața Capitoliului, unii patrioți au amenințat că o vor ataca pe congresmenul din Montana, iar poliția a escortat-o în afara clădirii. Rankin a fost defăimată în presă și acuzată de lipsă de loialitate. Cu toate acestea, ea și-a menținut poziția și nu și-a cerut niciodată scuze pentru votul său.

Când mandatul ei se apropia de final, doi ani mai târziu, Rankin era sigură că nu va fi realeasă și a ales să nu candideze din nou. Ea a continuat să fie o susținătoare activă a pacifismului și a condus o campanie împotriva războiului din Vietnam în 1968, când avea 87 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola