Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Conferința de la Teheran și strategia pentru câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Conferința de la Teheran și strategia pentru câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial

Teheran

Conferința de la Teheran și strategia pentru câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial

Teheran, Iran, a fost ales ca loc pentru discuții în mare parte datorită importanței sale strategice pentru Aliați. Statele Unite puteau să le trimită provizii sovieticilor prin Iran, în condițiile în care Germania controla cea mai mare parte a Europei, Balcanii și Africa de Nord, iar atacurile submarinelor germane asupra navelor aliate în Oceanul Atlantic și Marea Nordului făceau ca transportul să fie înșelător. 

Roosevelt se afla la al treilea mandat de președinte în 1943. Potrivit biografului Doris Kearns Goodwin, în loc să aibă emoții cu privire la pericolele unei călătorii secrete prin zone de război, Roosevelt era nerăbdător să se întâlnească din nou cu prietenul său Churchill. De asemenea, el și-a exprimat entuziasmul în fața perspectivei de a-l întâlni pentru prima dată pe Stalin și a savurat provocarea de a-l aduce pe severul și interzisul lider sovietic în războiul din Pacific împotriva Japoniei.

Cei „Trei mari”, așa cum erau cunoscuți liderii, au discutat despre modalitățile de înfrângere a Germaniei naziste și au convenit asupra unei invazii a Normandiei, cu numele de cod Operațiunea Overlord, care a fost lansată în iunie 1944. În schimbul ajutorului american în înfrângerea Germaniei pe frontul de est, Stalin a promis că va ajuta Statele Unite să câștige războiul împotriva Japoniei. Întâlnirea a fost atât de prietenoasă, încât Churchill și-a exprimat mai târziu neliniștea față de efortul extraordinar al lui Roosevelt de a-l fermeca pe Stalin. Churchill ar fi preferat un atac indirect asupra Germaniei în locul Overlord și nu avea încredere în liderul sovietic. La rândul său, Stalin dorea ca o zonă tampon teritorială între Uniunea Sovietică și Germania, formată din fostele națiuni baltice, Polonia și o parte din Germania, să facă parte din orice acord de pace postbelică.

Într-o declarație comună emisă la 1 decembrie, Churchill, Stalin și Roosevelt au recunoscut „responsabilitatea supremă care ne revine nouă și tuturor Națiunilor Unite de a încheia o pace care să atragă bunăvoința masei covârșitoare a popoarelor lumii și să alunge flagelul și teroarea războiului pentru multe generații”. După întâlnirea de la Teheran, Roosevelt și Churchill au călătorit înapoi la Cairo, unde au discutat cine va conduce Operațiunea Overlord. După câteva discuții, au căzut de acord asupra generalului Dwight D. Eisenhower, care în 1953 avea să devină cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola