Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 20 octombrie 1947: Congresul investighează comuniștii de la Hollywood
Articole online

20 octombrie 1947: Congresul investighează comuniștii de la Hollywood

senator

20 octombrie 1947: Congresul investighează comuniștii de la Hollywood

După cel de-al Doilea Război Mondial, Războiul Rece a început să se încingă între cele două superputeri ale lumii – Statele Unite și Uniunea Sovietică, controlată de comuniști. La Washington, aleșii s-au străduit să elimine comuniștii din guvern înainte de a pune ochii pe presupușii „roșii” din faimoasa industrie cinematografică liberală. În cadrul unei investigații care a început în octombrie 1947, Comitetul pentru activități antiamericane al Camerei (HUAC) a interogat o serie de martori proeminenți, întrebând fără menajamente: „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”. Fie din patriotism, fie din teamă, unii martori – inclusiv regizorul Elia Kazan, actorii Gary Cooper și Robert Taylor și patronii studiourilor Walt Disney și Jack Warner – au dat comitetului numele colegilor pe care îi suspectau că sunt comuniști.

Un mic grup cunoscut sub numele de „Hollywood Ten” s-a opus, reclamând că audierile erau ilegale și că le încălcau drepturile prevăzute de Primul Amendament. Cu toții au fost condamnați pentru obstrucționarea anchetei și au făcut închisoare. Sub presiunea Congresului, establishmentul de la Hollywood a inițiat o politică de liste negre, interzicând munca a aproximativ 325 de scenariști, actori și regizori care nu fuseseră eliminați de către comisie. Printre cei incluși pe lista neagră se numără compozitorul Aaron Copland, scriitorii Dashiell Hammett, Lillian Hellman și Dorothy Parker, dramaturgul Arthur Miller și actorul și regizorul Orson Welles.

Unii dintre scriitorii de pe lista neagră au folosit pseudonime pentru a-și continua activitatea, în timp ce alții au scris scenarii care au fost atribuite altor scriitori prieteni. Începând cu începutul anilor 1960, după căderea senatorului Joseph McCarthy, cea mai publică față a anticomunismului, interdicția a început să se ridice încet. În 1997, Writers’ Guild of America a votat în unanimitate pentru a schimba creditele de scriere a 23 de filme realizate în perioada listei negre, inversând – dar nu ștergând – o parte din daunele provocate în timpul „Red Scare”.

Registration

Aici iti poti reseta parola