Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sfera magică a lui Helios-Apollo
Articole online

Sfera magică a lui Helios-Apollo

sferă

Sfera magică a lui Helios-Apollo

Sanctuarul a fost construit pentru prima dată în jurul secolului al VI-lea î.Hr., iar în 530 î.Hr. a fost construit un teatru adiacent templului. Asocierea lui Dionisos cu vinul și inspirația care rezultă din acesta a însemnat că zeul era onorat și în legătură cu literatura.

După cucerirea Greciei de către Sulla și distrugerea parțială a Atenei în anul 86 î.Hr. sanctuarul și teatrul au fost ulterior refolosite de romani pentru spectacole și lupte de gladiatori.

În secolul al XIX-lea, sanctuarul și zona înconjurătoare au fost excavate de profesorul Athanasios Rhousopoulos, un mare colecționar, cunoscut ca fiind asociat cu o rețea de comercianți secundari și jefuitori de morminte care se ocupau cu traficul de antichități.

Săpăturile lui Rhousopoulos au scos la iveală o sferă de marmură de 30 cm acoperită cu ceea ce părea a fi simboluri „magice”.

Un studiu realizat în 1913 de elenistul belgian Armand L. Delatte a concluzionat că sfera a fost îngropată în apropierea teatrului ca talisman antic pentru a avea noroc la jocuri. Această asociere s-a bazat pe convingerea lui Delatte că unele dintre simboluri arătau strategii pentru a câștiga un concurs atletic sau teatral. Această ipoteză a fost susținută și de legătura cu gladiatorii, deoarece sfera a fost datată în secolele II-III d.Hr. în perioada romană.

Cu toate acestea, un studiu mai recent realizat de Nick Farrell propune că sfera era o casă a spiritului antic, un tip de piatră sau bijuterie care putea să rețină un spirit (al cărui nume, sugerează el, este sculptat pe coroana sferei prin cuvântul „ΙΞ̣ΙΔΕϹΙ”) și care putea fi invocat pentru ajutor.

Sfera este dominată de patru scene, în care prima înfățișează imaginea unui om cu o aureolă solară.

Delatte a interpretat imaginea ca fiind Helios, zeul și personificarea soarelui, adesea descris ca fiind fiul titanilor Hyperion și Theia, și fratele zeițelor Selene (Luna) și Eos (Zorii).

El este înfățișat stând pe un tron sub un arc, flancat de doi câini care ar putea simboliza „stelele câinești” luminoase ale cerului: Sirius și Prokyon.

Restul sferei este umplut cu simboluri astrale și geometrice, un șarpe, numere și inscripții de neînțeles, primul dintre cele cinci elemente ale naturii (eter, pământ, apă, foc și aer).

Registration

Aici iti poti reseta parola