Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Serghei Lavrov: Negocieri de pace cu Ucraina nu sunt posibile decât dacă țintesc stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominația americană
Articole online

Serghei Lavrov: Negocieri de pace cu Ucraina nu sunt posibile decât dacă țintesc stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominația americană

Blinken și Lavrov

Serghei Lavrov: Negocieri de pace cu Ucraina nu sunt posibile decât dacă țintesc stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominația americană

Negocieri de pace privind Ucraina nu sunt posibile decât dacă țintesc stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominaţia americană, a declarat zilele trecute ministrul rus al afacerilor externe, în timpul unei vizite în Turcia.

Serghei Lavrov a ameninţat pe de altă parte că se va pune capăt acordului care permite exporturile de cereale ucrainene, esenţiale pentru a asigura securitatea alimentară mondială şi a face posibilă trimiterea în afara frontierelor sale a importantei producţii agricole a Ucrainei.

„Negocierile (de pace privind Ucraina) nu pot avea loc decât dacă se ţine cont de interesele ruseşti”, a spus ministrul rus într-o conferinţă de presă cu omologul său turc, Mevlüt Cavusoglu.

„E vorba de principiile pe care va fi bazată noua ordine mondială”, a adăugat el, denunţând „hegemonismul” american.

Rusia şi-a explicat invazia din Ucraina din februarie 2022 explicând că NATO şi Statele Unite se folosesc de aliatul lor ucrainean pentru a ataca Rusia.

Înainte de a invada ţara vecină, Moscova ceruse garanţii de securitate care implicau în special o retragere a Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est

Kremlinul consideră de asemenea că occidentalii fac un război prin intermediari în Ucraina, furnizând Kievului un ajutor militar, un mod de a explica şi incapacitatea armatei ruse de a se impune pe câmpul de luptă.

Luna aceasta, preşedinţia rusă a spus de mai multe ori că nu vede o oportunitate pentru negocieri şi nu are altă soluţie decât să continue operaţiunea militară specială”, eufemismul rusesc pentru a-şi descrie ofensiva în Ucraina.

Kremlinul a exclus astfel o eventuală mediere chineză şi un apel la armistiţiu din partea aliatului său, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko.

În ce priveşte ameninţarea fluturată vineri de Lavrov de a îngropa acordul privind exportul cerealelor ucrainene, Moscova consideră că partea din acest text care trebuie să-i permită să trimită pe pieţele externe propria sa producţie agricolă şi îngrăşămintele nu este aplicată.

„Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor la exporturile de îngrăşăminte şi de cereale ruseşti, atunci noi vom întreba dacă acest acord este necesar”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

În martie, Rusia a anunţat ca nu-şi prelungeşte participarea la acordul privind cerealele decât cu 60 de zile în loc de 120 cât prevede pactul.

Acordul, numit al Mării Negre, semnat în iulie, pentru 120 de zile, între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia a avut drept consecinţă să atenueze criza alimentară mondială provocată de invazia rusă.

El a fost prelungit în noiembrie cu patru luni şi a permis să se exporte peste 24 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene, potrivit ONU.

Registration

Aici iti poti reseta parola