Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia spune că Occidentul trebuie să recunoască controlul său asupra teritoriilor deja ocupate înainte de orice negocieri de pace în Ucraina
Articole online

Rusia spune că Occidentul trebuie să recunoască controlul său asupra teritoriilor deja ocupate înainte de orice negocieri de pace în Ucraina

lavrov și putin

Rusia spune că Occidentul trebuie să recunoască controlul său asupra teritoriilor ocupate anterior, înainte de orice negocieri de pace în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că refuzul guvernului american de a recunoaște „noile teritorii” ca făcând parte din Rusia „complică semnificativ căutarea unui teren comun pentru discuții”, a relatat Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene în septembrie, deși forțele rusești nu controlau în totalitate aceste teritorii la momentul respectiv. Iar armata rusă a continuat să piardă teren în aceste regiuni pe care le revendică acum.

Luna trecută, forțele rusești s-au retras din Kherson, primul oraș important pe care Rusia l-a capturat după lansarea invaziei la sfârșitul lunii februarie. Kherson este capitala unei regiuni din sudul Ucrainei, cunoscută sub numele de regiunea Kherson, care se numără printre cele patru teritorii anexate ilegal de Putin. Ucraina a recâștigat controlul asupra a mai mult de jumătate din teritoriul ocupat de Rusia după invazie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost clar că nu ar fi de acord cu niciun acord de pace în care Kievul ar ceda teritoriu Rusiei.

Zelenski a citat restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei ca o condiție pentru începerea discuțiilor cu Rusia

Comentariile lui Peskov de vineri au venit la o zi după ce președintele Joe Biden a declarat că ar fi dispus să vorbească direct cu Putin, dar numai în anumite condiții. Biden a spus că Putin ar trebui să își exprime dorința de a pune capăt războiului din Ucraina pentru ca discuțiile să aibă loc și că nu va purta discuții fără să consulte aliații din NATO. Președintele a mai spus că singura modalitate ca războiul din Ucraina să se încheie este ca Putin să-și retragă forțele.

Referindu-se la comentariile lui Biden, Peskov a declarat:

„El a spus că negocierile sunt posibile doar după ce Putin părăsește Ucraina”.

„Dar, în același timp, președintele Putin a fost, este și rămâne deschis pentru contacte, pentru negocieri. Bineînțeles, cea mai preferabilă cale de a ne atinge interesele este prin mijloace pașnice, diplomatice”, a adăugat Peskov.

Războiul din Ucraina a avut rezultate proaste pentru Rusia, care a fost lovită de sancțiuni economice din partea SUA și a aliaților săi. Se estimează că Rusia a suferit aproximativ 100.000 de victime de la începutul invaziei.

Moscova a fost condamnată la nivel mondial pentru războiul neprovocat și s-a confruntat cu numeroase acuzații de comitere de crime de război în Ucraina. Biden a declarat joi că „este bolnav” ceea ce Putin a dezlănțuit asupra Ucrainei, în timp ce a criticat Rusia pentru că a lovit în mod repetat zone civile din Ucraina. De asemenea, președintele a criticat modul în care omologul său rus a gestionat războiul.

„Ideea că Putin va învinge vreodată Ucraina este dincolo de orice înțelegere”, a spus Biden. „A calculat greșit fiecare lucru”.

Un sondaj de opinie divulgat de Kremlin din noiembrie a arătat că 55% dintre ruși doresc să vadă discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina, doar un sfert dintre ruși susținând continuarea conflictului.

Registration

Aici iti poti reseta parola