Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Serghei Lavrov: „Atitudinea noastră faţă de Europa ar putea deveni mai dură”
Articole online

Serghei Lavrov: „Atitudinea noastră faţă de Europa ar putea deveni mai dură”

lavrov și putin

Serghei Lavrov: „Atitudinea noastră faţă de Europa ar putea deveni mai dură”

Într-un interviu publicat marţi, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a referit la relaţiile ţării sale cu Europa şi China. Lavrov a declarat că Uniunea Europeană are relaţii proaste cu Moscova şi pentru că Uniunea Europeană face o greşeală acordând sprijin „regimului criminal” din Ucraina, sprijin ce constă în armament. Legat de acest subiect, Lavrov spune: „Uniunea Europeană a pierdut Rusia. Dar asta este greşeala lor. Ţările membre ale Uniunii Europene şi liderii UE spun în mod deschis că Rusia trebuie să înregistreze o pierdere strategică, după exprimarea lor.”  

Lavrov a susţinut că „atitudinea şi poziţia ostilă” a Uniunii Europene faţă de Moscova se datorează faptului că „Uniunea Europeană a pierdut Rusia.” Serghei Lavrov a adăugat:

„În conformitate cu interesele naţionale ale Rusiei şi cu principiul reciprocităţii din diplomaţie, Rusia va lupta cu Europa abordând o atitudine mult mai dură.”

Aceste declaraţii ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov au fost făcute în dimineaţa zilei în care Finlanda aderă în mod oficial la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), devenind oficial al 31-lea stat membru. În declaraţia sa de luni, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, afirma că după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Finlanda a depus cererea de aderare la Alianţa Nord-Atlantică în luna mai, iar după negocieri care au durat luni de zile a primit şi acceptul Turciei, iar aderarea oficială a avut loc marţi. Acest pas deschide calea escaladării tensiunilor dintre Occident şi Rusia.

„Occidentul încearcă să afecteze relaţiile dintre Rusia şi China”

Referindu-se la relaţiile dintre Rusia şi China, Lavrov a spus:

„În ceea ce priveşte relaţia fără egal dintre Rusia şi China, Occidentul încearcă să afecteze relaţiile dintre cele două ţări vorbind despre dependenţa Moscovei de Beijing.”

De asemenea, Lavrov a susţinut că aşa-numita „relaţie fără egal este exagerată de o lungă perioadă de timp de către ţările care au o atitudine ostilă”, iar prin acest pas „se încearcă punerea în dificultate a relaţiilor dintre cele două ţări.”

Ministrul Lavrov a subliniat că întâlnirea dintre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, întâlnire care a durat 10 ore, a contribuit la consolidarea „parteneriatului strategic” dintre cele două ţări. Lavrov a menţionat că acest parteneriat dintre Rusia şi China „apără interesele fundamentale ale fiecărei ţări.”

Registration

Aici iti poti reseta parola