Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Senatorul Josh Hawley devine primul senator care se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO: „Pericolul vine din Asia”
Articole online

Senatorul Josh Hawley devine primul senator care se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO: „Pericolul vine din Asia”

senator

Senatorul Josh Hawley devine primul senator care se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO: „Pericolul vine din Asia”

Scriind pentru National Interest, Hawley a declarat că „cel mai mare adversar extern al Americii nu se profilează deasupra Europei”.

„Acesta se profilează în Asia. Mă refer, desigur, la Republica Populară Chineză„, a scris Hawley. „Iar când vine vorba de imperialismul chinezesc, poporul american ar trebui să știe adevărul: Statele Unite nu sunt pregătite să i se opună. Extinderea angajamentelor de securitate americane în Europa acum nu ar face decât să înrăutățească această problemă – iar America, mai puțin sigură.”

Cele două țări scandinave au încercat să se alăture alianței după ce Rusia a început războiul din Ucraina – eforturi care l-au înfuriat pe președintele Vladimir Putin.

În iulie, 18 parlamentari republicani din Camera Reprezentanților au votat împotriva aprobării unei măsuri de susținere a alianței – un semn al schimbării pro-Rusia în curs de desfășurare în partea dreaptă a partidului, aprinsă de Donald Trump. Opoziția i-a inclus pe unii dintre cei mai îndepărtați membri de dreapta ai GOP, inclusiv pe reprezentanții. Marjorie Taylor Greene din Georgia, Matt Gaetz din Florida și Lauren Boebert din Colorado.

„Senatul va vota în curând adăugarea Suediei și Finlandei la NATO„, a scris Hawley. „Conform termenilor tratatului fondator al NATO, acest lucru înseamnă că Statele Unite ar fi obligate să apere ambele țări în cazul unui atac militar. Intenționez să votez împotrivă”, a spus el, reiterând amenințarea „imperialismului chinez”, pe tot parcursul.

Un vot în Senat privind susținerea alianței ar putea avea loc în cursul săptămânii viitoare, potrivit The Hill.

Registration

Aici iti poti reseta parola