Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fostul șef al NATO îl face praf pe Macron pentru sugestia sa „dezastruoasă” că Putin nu ar trebui să fie umilit în Ucraina
Articole online

Fostul șef al NATO îl face praf pe Macron pentru sugestia sa „dezastruoasă” că Putin nu ar trebui să fie umilit în Ucraina

putin și macron

Fostul șef al NATO îl face praf pe Macron pentru sugestia sa „dezastruoasă” că Putin nu ar trebui să fie umilit în Ucraina

Într-un nou interviu acordat publicației The Atlantic, Rasmussen a criticat în special sugestia „dezastruoasă” a lui Macron potrivit căreia Occidentul ar trebui să evite să-l umilească pe Putin în Ucraina în încercarea de a păstra ușa deschisă pentru o rezolvare diplomatică a conflictului. Mai mult decât atât, acesta a criticat și ajutorul militar pe care Franța l-a acordat Ucrainei de la începutul conflictului, comparativ cu cel oferit de alte state europene. 

Rasmussen, care este și fost prim-ministru al Danemarcei, a declarat: „Marea Britanie a fost un partener remarcabil pentru Ucraina. Alături de SUA, Marea Britanie a fost o forță decisivă în ajutorarea Ucrainei. Acest lucru ar trebui privit ca un contrast cu eforturile unei alte mari țări europene, și anume Franța – în parte din cauza președintelui Emmanuel Macron care a făcut acele declarații foarte ciudate despre necesitatea de a evita umilirea lui Putin și din cauza diplomației sale telefonice cu Putin: fără succes, aș spune.”

„Dacă evaluați livrările de arme din diferite țări către Ucraina, Franța nu a livrat aproape nimic. Scara livrărilor franceze este echivalentă cu ceea ce a oferit Danemarca – evaluată la 160 de milioane de dolari, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială”, a adăugat Rasmussen. „În comparație, Marea Britanie a fost remarcabilă”.

Rusia nu trebuie să fie iertată pentru acțiunile sale

Referindu-se la opoziția sa de a-i oferi lui Putin ceea ce Macron a descris ca fiind o „rampă de ieșire”, fostul șef al NATO a declarat că Occidentul „a reacționat prea blând și i-am trimis un mesaj greșit” liderului rus după invaziile Rusiei în Georgia în 2008 și în Ucraina în 2014.

„El a calculat că ar putea, aproape fără niciun cost, să acapareze pământ de la vecinii săi”, a spus Rasmussen despre Putin, adăugând: „De aceea declarația lui Macron este atât de dezastruoasă. Ea sugerează că ne apropiem de o nouă ordine mondială în care nu statul de drept contează, ci statul celui mai puternic. Dacă Putin poate scăpa cu bine cu luarea de pământ din Ucraina, este oribil – pentru că ce urmează?”.

Rasmussen a avertizat că, dacă Putin va reuși să obțină ceea ce vrea în Ucraina, atunci ar trimite un „semnal foarte rău” Chinei în ceea ce privește Taiwanul.

„Chinezii urmăresc foarte atent evoluțiile din Ucraina, deoarece dacă Putin poate scăpa cu luarea Crimeei, și poate a Donbasului, iar acest lucru este rezolvat printr-un acord de pace, atunci China ar putea interpreta acest lucru ca pe o invitație de a lua Taiwanul cu forța”, a spus el.

Acesta este motivul pentru care lui Putin nu ar trebui să i se ofere o rampă de ieșire din război, a spus Rasmussen, și ar trebui, în schimb, să i se spună că, dacă vrea „să iasă din această încurcătură, să plece din Ucraina”.

În timpul unui interviu acordat presei franceze în iunie, Macron a declarat: „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice”.

Comentariile liderului francez au fost întâmpinate cu critici acerbe în Ucraina.

Dmytro Kuleba, cel mai înalt diplomat ucrainean, l-a criticat pe Macron pentru aceste comentarii, scriind pe Twitter că „apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar cere acest lucru”.

Registration

Aici iti poti reseta parola