Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden îi provoacă pe chinezi!„Vom interveni militar în Taiwan în caz de invazie”
Articole online

Biden îi provoacă pe chinezi!„Vom interveni militar în Taiwan în caz de invazie”

Biden vrea să deschidă un al doilea front?

Cuvintele lui Biden sunt un avertisment clar trimis la adresa de la Beijingului care revendică suveranitatea asupra Taiwanului.
Mai mult, prin această declarație, Statele Unite par să fi abandonat politica tradițională americană de ambiguitate strategică în ceea ce privește problema taiwaneză. „Da. Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus Biden ca răspuns la o întrebare despre posibila implicare militară a Washingtonului ca răspuns la o invazie chineză a Taiwanului.

Reacția dură a Chinei

Ca răspuns la angajamentul luat lla Tokyo de președintele SUA cu privire la apărarea Taiwanului, China a făcut cunoscut că este pregătită să-și apere interesele naționale. „Nimeni nu ar trebui să subestimeze determinarea fermă, voința fermă și capacitatea poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în timpul briefing-ului zilnic.

Nu numai atât: Beijingul și-a exprimat „nemulțumirea puternică și opoziția fermă față de observațiile” făcute de Biden, reiterând că problema taiwaneză „se referă exclusiv la afacerile interne ale Chinei „.

Tensiunea dintre SUA și China crește vertiginos

Beijingul a adăugat, de asemenea, că este gata să ia „ măsuri decisive pentru a-și proteja suveranitatea și interesele de securitate, deoarece în problemele care afectează interesele vitale ale suveranității și integrității teritoriale, China nu are cum să facă niciun fel de compromisuri sau concesii”. „China și-ar apăra interesele cu puterea populației sale de 1,4 miliarde de oameni”, a argumentat purtătorul de cuvânt Wang.

Tensiunea e așadar la apogeu, chiar dacă Biden a mai declarat că Statele Unite rămân angajate în „ Politica One China ” – adică politica care recunoaște Republica Populară Chineză ca fiind singurul guvern legitim al Chinei recunoscând chiar și afirmația Beijingului conform căreia Taiwan face parte din China.
Cu toată Politica One China, Washingtonul nu recunoaște dreptul Chinei de a prelua prin forță insula „autoguvernată democratic”. „Suntem de acord cu Politica One China și cu toate acordurile conexe pe care le-am încheiat. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forța nu ar fi potrivită”, a spus Biden. „Ar fi creată o altă acțiune asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, a concluzionat președintele SUA, scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola