Israelul nu mai contează doar pe dolar și euro
Începând cu acest an, mixul valutar se va extinde de la trioul dolarul american, euro și lira sterlină pentru a include dolarii canadieni și australieni, precum și yenul și yuanul chinezesc. E o schimbare majoră în „liniile și filozofia de investiții ale Băncii Israelului”, a declarat viceguvernatorul Andrew Abir într-un interviu.
În urma discuțiilor purtate de comitetul monetar anul trecut, lira și yenul vor reprezenta 5%, iar monedele Canadei și Australiei vor avea fiecare 3,5%. Conform noii abordări, proporția yuanului este stabilită la 2% pentru 2022, potrivit raportului anual al băncii centrale israeliene publicat la sfârșitul lunii trecute.
Euro și dolarul rămân cele mai importante valute
Pentru a face față schimbărilor, ponderea euro va scădea la 20% – cea mai scăzută de cel puțin un deceniu – de la puțin peste 30%, în timp ce dolarul va reprezenta 61%, în scădere de la 66,5%. Ponderea lirei, prin contrast, se va dubla până aproape la 5%, revenind la un nivel văzut ultima dată în 2011.
Creșterea „dramatică” a rezervelor valutare ale Israelului a determinat banca centrală să-și prelungească orizontul investițional, a spus Abir. „Ne uităm la necesitatea de a câștiga o rentabilitate din rezerve care să acopere costurile gestionării.”
5.000. Folosiți săgețile pentru a traduce mai mult. Cu alte cuvinte, Israelul își reduce expunerea la dolar și la euro pentru a se orienta spre yuanul chinezesc, scrie site-ul zerohedge.com.