Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie anunță că Rusia a pierdut războiul din punct de vedere strategic
Caleidoscop

Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie anunță că Rusia a pierdut războiul din punct de vedere strategic

amiral

Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie anunță că Rusia a pierdut războiul din punct de vedere strategic

Șeful forțelor armate britanice a declarat că Rusia a „pierdut deja din punct de vedere strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere mult diminuată”. Potrivit amiralului Sir Tony Radakin, Rusia a suferit pierderi grele, atât de trupe, cât și din punct de vedere tehnologic, iar un control total asupra întregii Ucraine este imposibil de realizat:

„Aceasta este o greșeală îngrozitoare a Rusiei. Rusia nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei”, a declarat Tony Radakin, potrivit informațiilor The Guardian

Mai mult decât atât, potrivit înaltului oficial, Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei pentru a obține niște câștiguri teritoriale „minuscule”, iar slăbirea acesteia va duce la întărirea NATO:  

„Rusia a pierdut deja din punct de vedere strategic. NATO este mai puternică, Finlanda și Suedia caută să se alăture”, a declarat acesta.

„Rusia a eșuat pe front”

Radakin a declarat că, deși Putin ar putea obține „succese tactice” în săptămânile următoare, acestea ar urma să vină în detrimentul unor pierderi grele suferite pe front: 

„Mașinăria rusă se macină și câștigă câțiva kilometri – doi, trei, cinci – în fiecare zi, iar Rusia are vulnerabilități pentru că rămâne fără oameni, rămâne fără rachete hi-tech. Președintele Putin a folosit aproximativ 25% din puterea armatei sale pentru a câștiga o cantitate infimă de teritoriu și 50.000 de oameni sunt fie morți, fie răniți,” a adăugat amiralul.

Afirmațiile lui Radakin se bazează pe ultimul raport al serviciilor de informații britanice, care menționează faptul că unele grupuri tactice de batalioane rusești, aproximativ 600-800 de militari, ajung acum să numere cu greu 30 de soldați.

„Măsurat în raport cu planul inițial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins. Pentru ca Rusia să obțină orice formă de succes va fi nevoie de investiții uriașe și continue în forță de muncă și echipamente și este posibil să dureze încă mult timp”, se arată într-un raport.

Pe fondul unor critici la adresa campaniei de aproape patru luni a Rusiei în Ucraina, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declarat joi pentru BBC:

„Noi nu am invadat Ucraina”, a susținut el. „Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că târârea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”.

Răspunzând la un raport oficial al ONU care detaliază presupusele crime de război împotriva civililor comise de forțele rusești în satul ucrainean Yahidne, în regiunea Cernihiv, Lavrov a fost întrebat dacă asta înseamnă „lupta împotriva naziștilor”:

„Este mare păcat”, a spus Lavrov, „dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, secretarul general al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși la presiuni din partea Occidentului. Și foarte des sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola