Ministrul ucrainean al Apărării a criticat NATO pentru ajutorul militar oferit
Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a răspuns acuzațiilor venite din partea ministrului ucrainean al Apărării, care este nemulțumit de modul în care NATO livrează echipamentele militare necesare pentru a rezista în războiul de apărare. Potrivit declarațiilor lui Stoltenberg, NATO a început să ajute Ucraina cu mult timp înaintea invaziei de pe 24 februarie, mai exact din anul 2014:
„Ne vom întâlni azi cu ministrul Apărării din Ucraina, ca să discutăm cum să îmbunătățim modul în care livrăm sprijinul. Am început în 2014 cu antrenarea forțelor ucrainene, forțele sale au fost mai bine echipate și antrenate decât în 2014, de aceea au putut face față invaziei. După invazie, a fost nevoie urgentă să intensificăm ritmul și asta am făcut, am livrat echipamente, echipamente avansate și arme grele, am intensificat antrenamentele în afara Ucrainei. Este important să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina în privința armelor, cum să le trimitem și de ce antrenament au nevoie ca aceste arme să facă diferența pe câmpul de luptă”, a declarat Stoltenberg.
Reacția acestuia vine după ce în decursul zilei de ieri, viceministrul apărării ucrainean Anna Maliar a declarat la postul public de televiziune că Ucraina a primit „aproximativ 10% din armele” pe care le solicită partenerilor săi occidentali.
„Au mai puţină importanţă eforturile desfăşurate de Ucraina şi profesionalismul armatei noastre, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câştiga acest război”, a subliniat Maliar.
Potrivit acesteia, situaţia este foarte dificilă în special în Donbas, unde ruşii avansează treptat de câteva săptămâni, în prezent aceştia controlând practic întreaga provincie Lugansk. Forțele ucrainene suferă pierderi dureroase în luptele din Severodonețk și din regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski marți seară.
„Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele”
Reprezentanta Kievului a solicitat un „calendar precis, într-un viitor apropiat”, în plus faţă de „voinţa partenerilor occidentali” de a susţine financiar şi militar Ucraina.
„Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele”, a spus Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord.
Stoltenberg a dorit să sublinieze faptul că ucrainenii sunt „absolut dependenți de livrările de armament” ale Occidentului.
Astăzi are loc la Bruxelles o întâlnire a grupului de contact pentru Ucraina cu Lloyd Austin, secretarul american al apărării, în încercarea de a spori livrările de echipament militar pe frontul din est.