Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un purtător de cuvânt al diplomației americane avertizează: „Suntem îngrijoraţi de alinierea Chinei cu Rusia”
Caleidoscop

Un purtător de cuvânt al diplomației americane avertizează: „Suntem îngrijoraţi de alinierea Chinei cu Rusia”

china și rusia

Un purtător de cuvânt al diplomației americane avertizează: „Suntem îngrijoraţi de alinierea Chinei cu Rusia”

Ieri, o discuție telefonică între Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping a stârnit îngrijorare la Washington, potrivit reacției unui purtător de cuvânt al diplomației americane. Xi Jinping l-a asigurat pe Vladimir Putin de sprijinul Chinei în ceea ce privește „suveranitatea și securitatea” Rusiei, ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă „de partea greșită a istoriei”:

„Suntem îngrijoraţi de alinierea Chinei cu Rusia”, a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, potrivit informațiilor The Guardian.

În ciuda sancțiunilor economice aplicate Rusiei, oficialii chinezi continuă să-și intensifice legăturile cu Moscova:

„La mai bine de trei luni de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în cadrul organizaţiilor internaţionale, sustrăgându-se de la responsabilităţile ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Şi continuă să nege existenţa atrocităţilor comise de Rusia în Ucraina sugerând, dimpotrivă, că acestea sunt înscenate”, a mai adăugat oficialul american.

Washingtonul „monitorizează îndeaproape activitatea Chinei”, inclusiv modul în care, după aproape patru luni de război al Rusiei în Ucraina, gigantul asiatic „încă se face ecoul propagandei rusești în întreaga lume” și sugerează că atrocitățile Moscovei în Ucraina au fost „înscenate”, a declarat oficialul.

Occidentul a adoptat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca represalii pentru invazia sa în Ucraina, iar Moscova consideră că Europa și Statele Unite au provocat astfel o încetinire economică globală, care riscă să provoace o criză alimentară fără precedent.

De asemenea, Moscova caută noi piețe și furnizori pentru a înlocui marile firme străine care au părăsit Rusia în urma invaziei.

Beijingul este cel mai mare partener comercial al Moscovei, volumul schimburilor comerciale ajungând anul trecut la 147 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze.

Registration

Aici iti poti reseta parola