Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șeful NATO este „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil sprijin militar acordat de Beijing Moscovei
Articole online

Șeful NATO este „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil sprijin militar acordat de Beijing Moscovei

NATO

Șeful NATO este „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil sprijin militar acordat de Beijing Moscovei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil sprijin militar al Chinei pentru Rusia în ofensiva din Ucraina.

„Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că ar putea China să intenţioneze să furnizeze sprijin letal pentru războiul Rusiei” în Ucraina, a declarat oficialul într-o conferinţă de presă la Bruxelles, fiind un ecou la îngrijorările Washingtonului.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a arătat că omologul lui chinez, Wang Yi, i-a dat asigurări că statul chinez nu furnizează arme Rusiei şi nu are în plan s-o facă.

„Noi trebuie să rămânem vigilenţi, dar după câte ştiu, nu există nicio dovadă că statul chinez a făcut ceea ce afirmă că nu face”, a declarat Borrell.

Jens Stoltenberg a respins de altfel acuzaţiile făcute de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a afirmat în discursul lui că ameninţarea occidentală justifică invadarea Ucrainei.

„Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Ucraina este victima (…) Preşedintele Putin a început acest război imperialist de cucerire. Putin continuă escaladarea războiului”, a susţinut secretarul general al Alianţei.

„Nu vedem niciun semn că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Dimpotrivă, după cum a spus-o clar astăzi, el se pregăteşte mai mult de război”, a adăugat oficialul norvegian.

Şeful NATO „regretă” decizia rusă de a-şi suspenda participarea la New Start

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat regretul pentru decizia preşedintelui Vladimir Putin de a suspenda participarea Rusiei la acordul New Start privind dezarmarea nucleară.

„Regret decizia anunţată de Rusia astăzi de a-şi suspenda pariciparea la tratatul New Start”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles, referindu-se la acest text care este ultimul acord bilateral de acest fel care leagă Washingtonul şi Moscova.

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară şi a ameninţat că va face noi teste nucleare.

Semnat în 2010, acest tratat este ultimul acord bilateral de acest fel care leagă cele două puteri. Rusia anunţase deja la începutul lunii august că suspendă inspecţiile americane prevăzute la locaţiile militare în cadrul acordului, dând asigurări că acţionează ca răspuns la piedicile americane la inspecţiile ruse în Statele Unite. New Start limitează arsenalurile celor două ţări la un maxim de 1.550 de focoase nucleare de o parte şi de alta, adică o reducere cu aproape 30% faţă de limita precedentă fixată în 2002.

„Ei vor să ne rezerve o înfrângere strategică, să ne atace locaţiile nucleare, de aceea sunt obligat să anunţ că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul (New) Start”, a declarat preşedintele rus într-un discurs ostil la adresa occidentalilor.

El i-a acuzat că au ajutat Ucraina să modernizeze drone pentru a le trimite asupra unor obiective strategice, cu referire la recentele explozii de la baza de bombardiere strategice Engels, aflată la circa 500 de kilometri de frontiera ucraineană.

Putin a cerut autorităţilor ruse să fie „gata pentru teste de arme nucleare” dacă Washingtonul ar face (asemenea teste) mai întâi.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola