Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Secretul bine păzit al Coreei de Nord a fost scos la iveală de o vizită oficială
Articole online

Secretul bine păzit al Coreei de Nord a fost scos la iveală de o vizită oficială

Sprijinul piloților nord-coreeni

În urma acestor rapoarte vagi, istoricii au descoperit mai multe detalii despre activitățile piloților de vânătoare de la Pyongyang, dezvăluind că au contribuit la războiul aerian din Vietnam, împotriva avioanelor de război americane, între 1967-1968.

În 2011, istoricul Merle Pribbenow a publicat un dosar cu documente care dezvăluie o scrisoare primită de Hanoin în 21 septembrie 1966, prin care solicită permisiunea de a expedia un regiment de piloți ai forțelor aeriene nord-coreene, pentru a sprijini războiul.

Un detașament nord-coreean a sosit în Vietnamul de Nord. Piloții de vânătoare erau o resursă extrem de valoroasă, cu care a fost ridicată forța de luptă nord-vietnameză. Până în 1974, Vietnamul de Nord a suferit o penurie de piloți din cauza dificultăților la care au fost expuși în timpul războiului.

Luptele au izbucnit la începutul anului 1968. Pilotul vietnamez Dinh a declarat despre coreeni că: “ au păstrat totul secret, așa că nu știam raportul lor de pierderi, dar piloții nord-coreeni au pretins că 26 de avioane americane au fost distruse. Deși au luptat foarte curajos în bătăliile aeriene, atunci când s-au angajat în acțiuni, au fost prea lenți și prea mecanici, motiv pentru care au fost doborâți de americani. Niciodată nu au respectat instrucțiunile de zbor.”

Cercetările istorice au descoperit patru ucideri confirmate și trei neconfirmate a piloților nord-vietnamezi. Președintele Lyndon B. Johnson a redus efectivele în martie 1968, ca mai apoi să anuleze operațiunea, pentru a facilita negocierile de pace. Cu toate acestea, Kim Il-Sung, care dorea ca acest conflict să împingă forțele Statelor Unite și ale Coreei de Sud departe de peninsula coreeană de nord, a considerat nefavorabile aceste negocieri.

Secrete ascunse în cimitir

Phenianul încă vede în Vietnam un model pentru propriile aspirații de reunificare a peninsulei coreene. Cu toate acestea, relațiile dintre foștii aliați au rămas distante, în special de când Phenianul nu a reușit să plătească transportul orezului vietnamez din 1996. În prezent, Coreea de Sud este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Vietnamului.

În ciuda inevitabilelor inconsecvențe, au fost identificate mai multe angajamente prin potrivirea înregistrărilor și datelor provenit din Statele Unite și din Vietnam, a celor paisprezece piloți îngropați în Vietnam. Deși rămășițele au fost returnate în 2002, pietrele funerare rămân ca dovadă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola