Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Secretarul lagărului de exterminare din Polonia este judecat la vârsta de 96 de ani
Articole online

Secretarul lagărului de exterminare din Polonia este judecat la vârsta de 96 de ani

Crimele dintr-un lagăr din Polonia

Irmgard Furchner a lucrat ca dactilograf și secretar al comandantului responsabil al taberei Stutthof, unde au murit aproximativ 65.000 de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ea trebuia să se prezinte la o curte din Itzehoe, un oraș situat la 483 de kilometri nord-vest de Hamburg, dar se credea că a fugit. Câteva ore mai târziu, instanța a spus că a fost găsită după ce și-a părăsit casa, luând un taxi până la gară pe unde voia să dispară.

Avocații lui Furchner au susținut că este prea bolnavă pentru a se confrunta cu astfel de proceduri, invocând o afecțiune cardiacă, însă instanța a decis că poate fi judecată. De asemenea, a încercat să prezinte instanței printr-o scrisoare că era mult prea tânără atunci când au fost înfăptuite acele acțiuni.

„În calitate de tânără de 18-19 ani nu am făcut nimic pentru care să fiu responsabilă acum la 96 de ani”, a scris ea. „Aș vrea să mă scutesc de această jenă și să nu mă expun la batjocura omenirii”.

Furchner a plecat să lucreze la Stutthof, în Polonia ocupată de naziști, pe 1 iunie 1943. În următoarele 22 de luni, ea a efectuat mai multe mandate de executare și liste de deportare pentru trenurile către Auschwitz, la cererea lui Paul-Werner Hoppe, comandantul care conducea tabăra.

Aproximativ 111.000 de persoane au fost încarcerate la Stutthof, unde au fost epurată intelectualitatea poloneză. Mai mult de jumătate dintre acești oameni, inclusiv 28.000 de evrei au fost uciși sau au murit din cauza bolilor, a foamei și a surmenajului. Unii au fost împușcați, iar alții au fost spânzurați, gazați cu Zyklon B sau torturați până la moarte.

Urmărită penal pentru 11.412 crime

După război, Furchner a fost interogată de trei ori de către autorități și a apărut ca martor în procesul lui Hoppe din 1955. Ea a spus atunci că a fost la curent cu execuțiile din lagăr, dar nu știa despre camerele de gazare.

Furchner este urmărită penal pentru că ar fi asistat la 11.412 crime și 18 tentative de crimă. Procesul se desfășoară conform unui principiu legal stabilit prin condamnarea din 2011 a lui John Demjanjuk, fost gardian în lagărul Sobibor din Polonia, când judecătorii germani au decis că personalul care știa despre decesele care se petreceau în jurul lor erau complici ale crimelor.

Apărarea ei se bazează pe argumentul că știa despre execuții, dar nu știa cum au fost efectuate. Acest lucru ar invalida urmărirea penală în baza prescripției germane. Wolf Molkentin, avocatul lui Furchner, a spus că un dactilograf ar fi putut să nu cunoască detaliile. „Clientul meu a lucrat în mijlocul unor bărbați cu experiență. Asta înseamnă că ea ar fi cunoscut tot ceea ce se întâmplă ? În opinia mea, acest lucru nu este neapărat evident.”

Registration

Aici iti poti reseta parola