Evenimentul Istoric > Articole online > Se rescrie imaginea umanității. A fost identificat strămoșul direct al oamenilor moderni?
Articole online

Se rescrie imaginea umanității. A fost identificat strămoșul direct al oamenilor moderni?

Cercetătorii de la Universitatea din Winnipeg speră că descoperirea lor va aduce clarificări cu privire la evoluția umanității în această epocă îndepărtată .

Craniul  găsit la Bodo D’ar, în Etiopia

„Vorbirea despre evoluția umană în această perioadă a devenit imposibilă din cauza lipsei unei terminologii adecvate care să recunoască variația geografică umană”, susține dr. Mirjana Roksandic, cea care a condus cercetarea.
Ea sugerează că un craniu găsit în Bodo D’ar, Etiopia, nu aparține nici Homo heidelbergensis, nici Homo rhodesiensis, ci este o specie nouă, oe acre cercetătorii au numit specia Homo bodoensis.

Deși se știu încă puține, cercetătorii spun că Homo bodoensis era mic de înălțime și îndesat, adaptat pentru a conserva căldura în climatele mai reci. Bărbații aveau probabil maximum 1.75 înălțime , iar femeile în jur de 157 cm. Specia a dispărut cu aproximativ 200.000 de ani în urmă – cu mult înainte ca oamenii moderni să emigreze din Africa.

În cadrul studiului, cercetătorii au reevaluat fosilele existente din Africa și Eurasia care datează din perioada Pleistocenului mijlociu.În mod tradițional, aceste fosile au fost identificate fie ca Homo heidelbergensis, fie ca Homo rhodesiensis. Dovezi recente obținut prin studierea ADN-ului au arătat că unele fosile din Europa identificate drept Homo heidelbergensiserau de fapt neanderthalieni timpurii.

Când au apărut primii strămoși ai omului?

Experții estimează că arborele genealogic al umanității poate fi trasat până acum 15 milioane de ani – când Hominidele (maimuțele mari) evoluează din strămoșii gibonului
Acum 7 milioane de ani, primele gorile evoluează.

Acum 5,5 milioane de ani apare Ardipithecus, o specie „proto-umană” timpurie care are trăsături comune cu cimpanzeii și gorilele

Cu 4 milioane de ani în urmă apare Australopithecul. Acești primi oameni aveau un creiercât al unui cimpanzeu, dar alte trăsături mai asemănătoare omului, devin prima inovație tehnologică majoră a oamenilor
Acum 800.000 de ani, primii oameni încep să controleze focul și creează vetre. Dimensiunea creierului crește rapid.
Cu 400.000 de ani, apar Neanderthalienii, care începsă se răspândească în Europa și Asia

Acum 300.000 până la 200.000 de ani oamenii moderni – – Homo sapiens – apar în Africa. Acum 50.000 până la 40.000 de ani – Oamenii moderni ajung în Europa, scrie Daily Mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola