Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Scrisoarea falsificată care a dus la moartea succesorului lui Qin Shi Huang
Articole online

Scrisoarea falsificată care a dus la moartea succesorului lui Qin Shi Huang

împărat

Scrisoarea falsificată care a dus la moartea succesorului lui Qin Shi Huang

În urma morții lui Qin Shi Huang în 210 î.Hr., decesul acestuia a fost ținut secret de stat de către Li Si deoarece Qin Shi Huang plănuise să trăiască veșnic, astfel că nu și-a declarat niciodată un succesor prin testament.

Fiul său cel mare, Fusu, era în mod tradițional moștenitorul aparent, însă Li Si și Zhao Gao, au falsificat o scrisoare de la Qin Shi Huang, ordonându-i fiului său să se sinucidă la moartea sa. Fusu a acceptat ordinul falsificat și s-a sinucis, deschizând linia de succesiune pentru fratele său, Ying Huhai.

Implicarea lui Ying Huhai în falsificare este necunoscută, însă acesta a urcat pe tron în 210 î.Hr. și a luat numele de Qin Er Shi, ceea ce înseamnă „A doua generație a lui Qin”.

Qin Er Shi a fost un conducător slab, fiind în esență un împărat marionetă controlat de Zhao Gao, care în această perioadă a devenit al doilea cel mai important om din China. Potrivit textelor contemporane, Qin Er Shi era „Fiul Cerului” și că propria sa voce nu trebuie să fie niciodată auzită, iar fața sa nu trebuie să fie niciodată arătată, ceea ce înseamnă că înalții miniștri rareori aveau ocazia să se adreseze împăratului, cu excepția cazului în care se aflau în prezența lui Zhao Gao.

Domnia lui Qin Er Shi a fost o perioadă de rebeliuni și tulburări civile extreme

Zhao Gao a făcut presiuni asupra împăratului pentru a-i întemnița sau condamna la moarte pe membrii familiei regale sau pe miniștrii și generalii care dădeau dovadă de lipsă de loialitate.

În ciuda faptului că majoritatea revoltelor au fost înăbușite, cea mai mare parte a forțelor Qin au fost înfrânte în Bătălia de la Julu, un conflict menit să zdrobească statul insurgent Chu. În ciuda pierderii a peste 300.000 de soldați, împăratul nu a reușit să înțeleagă întreaga amploare a înfrângerii, deoarece curtenii săi au ascuns adevărul de teama de a nu fi pedepsiți. Abia atunci când un servitor loial i-a dezvăluit cruda realitate lui Qin Er Shi, acesta a încercat să îl captureze pe Zhao Gao și să îl tragă la răspundere pentru înșelăciune.

Zhao Gao a conspirat cu soldații săi loiali și l-a forțat pe împărat să se sinucidă la vârsta de 22 de ani, la numai 3 ani după ce urcase pe tron. El a fost succedat de Ziying, care a fost numit „rege al statului Qin”, un titlu redus, deoarece Imperiul Qin era fragmentat, însă Ziying a fost ucis de Zhao Gao la numai 46 de zile de domnie.

În săptămânile de după moartea lui Qin Er Shi, acesta a fost condamnat de Zhao Gao și i s-a refuzat o înmormântare regală. Spre deosebire de tatăl său, care a fost înmormântat într-o movilă înaltă de 76 de metri, înconjurată de o necropolă extinsă și de Armata de teracotă, Qin Er Shi a fost înmormântat într-un mormânt de oameni de rând.

Mormântul se află astăzi în orașul Xi’an din provincia chineză Shaanxi, unde, în 1956, a fost inclus în prima rundă de relicve culturale provinciale care urmau să fie protejate de către Comitetul Popular al provinciei Shaanxi. Mai recent, locul unde se află mormântul a fost transformat într-un parc cultural și un muzeu.

Registration

Aici iti poti reseta parola