Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Împărăteasa Wu Zetian, cea mai rea mamă din istorie? Controversele din jurul singurei femei care a condus China
Articole online

Împărăteasa Wu Zetian, cea mai rea mamă din istorie? Controversele din jurul singurei femei care a condus China

Împărăteasa Wu Zetian, cea mai rea mamă din istorie? Controversele din jurul singurei femei care a condus China

Concubina favorită a împăratului chinez tocmai născuse o fetiță. Sperând să o detroneze pe împărăteasa Wang și să-i ia locul, Wu Zetian și-a luat copilul în brațe pentru ultima dată și l-a sugrumat. Aceasta urmărea să dea vina pe Wang, deoarece împăratul era întotdeauna de partea ei.

Wang a murit într-o celulă izolată din adâncul palatului, lăsând-o pe Wu să își revendice locul de împărăteasă.

Fiică a unui general, Wu s-a mutat la palatul împăratului Taizong al dinastiei Tang în anul 636. Acolo, a servit la curtea regală în calitate de concubină – și încă una de rang inferior. Fiind o concubină de rangul al cincilea, îndatoririle ei includeau în primul rând sarcinile de menajeră, iar unii istorici speculează că a avut acces la camera intimă a împăratul Taizong schimbându-i așternuturile de pat.

Acest lucru nu înseamnă că accesul către rege a fost ușor: pentru a obține genul de relație pe care și-o dorea cu împăratul, Wu a trebuit să înfrunte cele 28 de femei de rang superior care se aflau între ea și împărat – ceea ce se adaugă la dovezile conform cărora aceasta poseda un grad neobișnuit de viclenie și ambiție socială.

Când împăratul Taizong a murit, Wu ar fi trebuit să le urmeze pe concubinele ei la o mănăstire budistă pentru a trăi precum o călugăriță, deoarece ar fi fost o rușine pentru memoria împăratului ca orice alt bărbat să se atingă de fostele sale partenere.

Wu a evadat din mănăstire și s-a întors la palat, unde a fost favorizată de noul conducător, fiul lui Taizong, împăratul Gaozong

„Această favorizare se datorează cel mai probabil faptului că cei doi își începuseră relația înainte de moartea lui Taizong.”

La acea vreme, soția împăratului Gaozong, împărăteasa Wang, era îngrijorată că Gaozong era îndrăgostit de consoarta Xiao, o concubină alături de care avea trei copii. Ea s-a gândit că Wu i-ar putea distrage atenția soțului ei de la Xiao.

Planul lui Wang s-a întors împotriva sa: Wu le-a întrecut pe amândouă și a devenit noua favorită a împăratului. Wu, recunoscând oportunitatea atunci când a zărit-o, a știut că trebuie să scape de cele două principale rivale dacă voia să continue să urce în ierarhia regală.

Una dintre cele mai rele mame din istorie

Wu Zetian a dat naștere unei fiice, care însă a pierit în copilărie. Istoricii sunt de acord în prezent că, cel mai probabil, aceasta și-a sugrumat copilul pentru a-i înscena fapta împărătesei Wang.

Wang, împreună cu Xiao, au fost deposedate de titlurile lor și întemnițate în interiorul palatului. Odată ce Wang a fost înlăturată, Împăratul Gaozong a promovat-o pe Wu la rangul de împărăteasă – de aici lucrurile devin îngrozitoare.

Relatările scrise de la acea vreme menționează că noua împărăteasă a ordonat să li se taie picioarele și mâinile celorlalte două femei.

Wu făcea aceste lucruri într-o perioadă în care prezența unei femei la conducerea Chinei era practic de neconceput. În cartea sa „Wu Zhao: China’s Only China‘s Female Emperor”, N. Henry Rothschild a scris că … „o femeie într-o poziție de putere supremă reprezenta o aberație a ordinii naturale și umane”.

Având în vedere acest lucru, Wu și-a atras dușmani în rândul istoricilor și al altor oficiali de stat (chiar și marele poet chinez Luo Binwang a criticat-o).

„Wu Zetian a perseverat și nu a avut nicio problemă în a-și sacrifica proprii copii dacă asta presupunea ca ea să devină conducătoarea supremă a Chinei.”

Printre pagubele colaterale, dincolo de pruncul mort al lui Wu, s-a numărat și Li-Hong, fiul cel mare al lui Wu și prințul moștenitor al Chinei, care a murit subit după ce a fost otrăvit, foarte probabil de mâna lui Wu. În continuare, Wu și-a hărțuit succesorul – cel de-al doilea fiu al ei – încât acesta a fost exilat.

După moartea împăratului Gaozong, împărăteasa Wu a rămas la conducerea tronului.

A meritat toată cruzimea și viclenia?

O simplă privire asupra bilanțului acesteia ne-ar putea determina să spunem că da: prin reforma producției agricole și a sistemelor de impozitare, fermierii au prosperat, iar dinastia Tang a fost una stabilă. Cerând ca manualele agricole să fie distribuite, aceasta a sprijinit apariția cuvântului tipărit. Sub împărăteasa Wu, Drumul Mătăsii s-a redeschis după ce fusese închis din cauza unei epidemii de ciumă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola