Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Scriitorul cu vederi de stânga care a luptat împotriva comunismului
Articole online

Scriitorul cu vederi de stânga care a luptat împotriva comunismului

George Orwell

Scriitorul cu vederi de stânga care a luptat împotriva comunismului

Un eseist valoros, George Orwell a rămas cunoscut în istorie mai ales pentru romanele sale celebre ,,Ferma animalelor” și ,,O mie nouă sute optzeci și patru”, care au tras un semnal de alarmă răsunător asupra pericolului tiraniei moderne din secolul XX. Deși un om cu vederi de stânga, Orwell a criticat totalitarismul comunist și uciderile staliniste, atrăgându-și simpatie oamenilor, indiferent de culoarea lor politică. Orwell a scris și eseuri, recenzii și a produs mai multe rubrici, ocupându-se de felurite subiecte, între care legătura din politica opresivă și incapacitatea de a folosi corespunzător cuvintele, știind să producă texte elegante și accesibile tuturor, indiferent de complexitatea ideilor exprimate.

După ce s-a alăturat poliției imperiale indiene, Orwell a fost detașat în Birmania, timpul petrecut acolo fiind ,,convertit” ulterior în scrierea unor eseuri și a romanului ,,Zile birmaneze”, apărut în 1934, care surprindea realitățile crude ale puterii imperiale britanice, ceea ce l-a și determinat să își dea demisia în 1927. Orwell a plecat în Spania în 1936 pentru a lupta contra extremiștilor de dreapta naționaliști ai lui Franco. Această aventură orwelliană a fost sursa pentru cartea ,,Omagiu Cataloniei” (1938), o relatare la persoana I a experienței războiului civil.

Împușcat în gât, a fost nevoit să se repatrieze, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial ocupând o funcție de propagandă la BBC, o slujbă de scurtă durată, pentru că avea nevoie de timp pentru a-și termina celebrul roman ,,Ferma animalelor” (1945), o alegorie antistalinistă în care porcii preiau puterea și instaurează o dictatură.

Capodopera lui George Orwell, ,,O mie nouă sute optzeci și patru” (1948), cel mai dur avertisment pentru cât de rău poate fi controlul total al statului asupra cetățenilor, a introdus o serie de concepte care azi fac parte din patrimoniul universal, cum ar fi ,,poliția gândirii”, ,,fratele cel mare” sau ,,camera 101”. Orwell și-a scris romanul cu puțin înainte de a muri de tuberculoză, însă ideile sale sunt la fel de viabile și azi, claritatea pe care a avut-o în a dezvălui ororile unui sistem totalitar asigurându-i statutul de mare scriitor.

Registration

Aici iti poti reseta parola