Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Schițe uitate ale lui Leonardo Da Vinci sugerează că a înțeles gravitația cu zeci de ani înaintea lui Newton
Articole online

Schițe uitate ale lui Leonardo Da Vinci sugerează că a înțeles gravitația cu zeci de ani înaintea lui Newton

Schițe uitate ale lui Leonardo Da Vinci sugerează că a înțeles gravitația cu zeci de ani înaintea lui Newton

În 2017, profesorul Mory Gharib, de la California Institute of Technology, căuta în Codex Arundel, o colecție de notițe și schițe ale lui Leonardo da Vinci datând din 1480 până în 1518, ilustrații pe care să le poată împărtăși cu studenții săi absolvenți, când a observat o schiță deosebit de intrigantă.

Ilustrația înfățișa un borcan care vărsa nisip, precum și o serie de triunghiuri care păreau să măsoare mișcarea acestuia.

„Ceea ce mi-a atras atenția a fost când a scris „Equatione di Moti” pe ipotenuza unuia dintre triunghiurile schițate”, a declarat Gharib într-un articol de la California Institute of Technology. Această frază înseamnă „egalizarea (echivalența) mișcărilor”, a explicat Gharib. „Am devenit interesat să văd ce a vrut să spună Leonardo prin asta”.

Alături de inginerii Chris Roh și Flavio Noca, Gharib a început să investigheze schițele și, în curând, a realizat că acestea nu erau simple desene de forme geometrice, ci dovezi că da Vinci începuse să decodifice legile gravitației cu zeci de ani înainte ca Isaac Newton să o „descopere”.

Cei trei și-au publicat concluziile revoluționare în revista Leonardo. Conform cercetărilor lor, Leonardo da Vinci a ilustrat că gravitația este o formă de accelerație. De asemenea, el a reușit să demonstreze constanta gravitațională a Pământului cu o precizie de 97% – cu aproape 200 de ani înainte ca Newton să își publice legea gravitației universale.

Astăzi, numele lui Leonardo da Vinci este sinonim cu geniul

Născut în Italia în 1452, da Vinci și-a explorat mai departe interesele artistice și științifice, devenind o figură de prim rang în Renașterea italiană, o perioadă de înfloritoare curiozitate artistică și intelectuală.
Istoricii pot vedea cât de genial a fost acest om prin intermediul carnetelor pe care le-a lăsat în urmă. O colecție de peste 13.000 de pagini, caietele lui da Vinci sunt pline de schițe care înfățișează anatomia umană, mașini zburătoare și chiar arme care nu vor exista decât peste sute de ani – inclusiv mitraliere și rachete.

Oamenii din întreaga lume îl cunosc pe da Vinci pentru invențiile sale și pentru operele sale de artă iconice, precum Mona Lisa și Cina cea de Taină. Dar până când Gharib și echipa sa au descoperit schițele triunghiulare ale lui da Vinci, nimeni nu bănuia că artistul italian ar fi putut fi prima persoană care a început să descifreze legile gravitației.

Prin intermediul acestor schițe, Leonardo da Vinci a încercat să calculeze mișcarea nisipului în cădere. Potrivit articolului de la California Institute of Technology, da Vinci a scris că, atunci când un ulcior era ținut la o înălțime fixă și mișcat cu o viteză constantă, nisipul ar cădea vertical spre pământ pe măsură ce era turnat.
Pentru a reprezenta acest lucru, da Vinci a desenat o linie dreaptă orizontală reprezentând mișcarea vasului și o linie verticală reprezentând mișcarea nisipului.
Apoi, da Vinci a observat că, dacă viteza ulciorului ar crește într-un ritm constant sau ar accelera, nisipul ar continua să cadă în linie dreaptă, dar într-un unghi înclinat.
În mod semnificativ, da Vinci a observat, de asemenea, că, dacă aruncătorul accelera cu aceeași viteză cu care gravitația accelera nisipul în cădere, se crea un triunghi echilateral – așa cum se observă în diagrama „Equatione di Moti”.

„Ce încearcă Leonardo să facă?” a declarat Gharib pentru Arstechnica. „El încearcă să spună: „Dacă aș putea să-mi mișc mâna sau să mișc borcanul în același mod în care gravitația acționează asupra particulelor” – în acest caz, nisipul – „dacă într-un anumit timp acestea parcurg aceeași distanță, atunci am imitat gravitația doar prin accelerație”.

„El îl numește actul de mișcare”, a continuat Gharib. „El o face într-o direcție diferită de cea a gravitației. Deci asta înseamnă că a înțeles clar că gravitația este un fel de accelerație, dar spre Pământ – altfel nu ar fi încercat să o imite prin accelerare”.

Potrivit inginerilor, da Vinci nu a fost capabil să formuleze o ecuație matematică precisă pentru a calcula constanta gravitațională.

„Ceea ce am văzut este că Leonardo s-a luptat cu acest lucru, dar a modelat-o ca și cum distanța obiectului în cădere era proporțională cu 2 la puterea t [cu t reprezentând timpul] în loc să fie proporțională cu t la pătrat”, a declarat Roh în articolul de la California Institute of Technology. „Este greșit, dar mai târziu am aflat că el a folosit acest tip de ecuație greșită în mod corect”.
În ciuda faptului că nu a reușit să calculeze constanta gravitațională, eforturile lui da Vinci sunt extrem de impresionante având în vedere instrumentele disponibile la acea vreme. Da Vinci a trăit într-o lume care nu inventase încă calculul, nu descoperise inerția și nu dispunea de metode precise de măsurare a timpului. În ciuda acestui fapt, măsurarea lui da Vinci pentru constanta gravitațională a Pământului a fost precisă în proporție de 97%.
„Nu știm dacă da Vinci a făcut alte experimente sau a cercetat mai profund această întrebare”, a spus Gharib. „Dar faptul că s-a confruntat cu această problemă în acest mod – la începutul anilor 1500 – demonstrează cât de departe era în fața lui.

Registration

Aici iti poti reseta parola