Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 8 septembrie 1504: Statuia lui Michelangelo, David, este dezvelită pentru public
Articole online

8 septembrie 1504: Statuia lui Michelangelo, David, este dezvelită pentru public

david

8 septembrie 1504: Statuia lui Michelangelo, David, este dezvelită pentru public

Sculptată dintr-un singur bloc de marmură italiană albă de Carrara, care fusese respinsă de alți artiști pentru că avea defecte, statuia masivă îl înfățișează pe David nud, eroul biblic care a folosit o praștie pentru a-l ucide pe uriașul Goliat.

Lucrarea a fost comandată de Opera del Duomo pentru Catedrala din Florența în 1501 și a durat aproximativ trei ani pentru a fi finalizată. Sculptura urma să facă parte dintr-o serie de alte statui care urmau să fie amplasate de-a lungul acoperișului catedralei. Michelangelo avea doar 26 de ani în momentul în care a primit comanda.

După ce a fost prezentată în fața consiliului de administrație al catedralei, un comitet din care făceau parte Leonardo da Vinci și Sandro Botticelli a decis că statuia ar trebui amplasată într-un loc mai public (în plus, ridicarea a peste 6 tone de marmură pe un acoperiș a adăugat un alt set de complicații). Odată ce s-a decis că va fi amplasată în piazza, a fost nevoie de 40 de oameni timp de patru zile pentru a muta statuia masivă pe o jumătate de milă.

În timp ce majoritatea reprezentărilor lui David prezentau un băiat, versiunea lui Michelangelo era cea a unui bărbat musculos cu o praștie în mâna stângă și o piatră în mâna dreaptă. Statuia este considerată în general unul dintre cele mai bune exemple de artă din Renaștere.

În 1873, după aproape 400 de ani, „David” a fost mutat în interior, în Galleria dell’Accademia, pentru a-l proteja de eventualele pagube produse de om sau natură. O replică a rămas în locul său în piazza.

Registration

Aici iti poti reseta parola