Evenimentul Istoric > Articole online > Cățelul lui Newton era să împiedice descoperirea Legii Gravitației
Articole online

Cățelul lui Newton era să împiedice descoperirea Legii Gravitației

Diamond, cățelul de rasa Spitz pitic de Pomerania al lui Newton, a fost foarte aproape de a distruge toată munca de cercetare a fizicianului.

În cartea sa din 2003 „Pawprints of History. Dogs in the Course of Human Events”, istoricul Staney Coren, profesor emeritus la Universitatea din Columbia Britanică, scrie că într-o seară, pe când Isaac Newton lucra, cățelul său, Diamond, a lovit piciorul mesei de scris, răsturnând lumânarea peste manuscrise.

Focul a fost unul de mici dimensiuni, însă a fost suficient să distrugă complet manuscrisele, printre care se afla inclusiv munca de cercetare la legea gravitației.

Deși foarte afectat, Newton a cățelul în brațe și l-a certat drăgăstos: „Diamond, Diamond, nici nu știi ce rău mi-ai făcut!”

Savantul va munci multă vreme pentru a reface calculele distruse și va trece printr-o gravă depresie.

„Newton va avea nevoie de aproape un an întreg pentru a reface integral teoria gravitației”, scrie Coren. „Astfel, aproape un an de activitate intelectuală și de cercetare a unei dintre cele mai luminate minți a vremii sale a fost pierdut din cauza unui câine.”

Sir David Brewster, în lucrarea sa „Viața lui Sir Isaac Newton” din 1831, citează și el mai multe surse care relatează același lucru, numind focul un „eveniment epocal” din viața lui Newton.

Brewster scrie că incidentul „a fost ignorat de compatrioțiii lui Newton timp de peste o sută de ani, aflându-se despre el din examinarea manuscriselor de către (Christian) Huygens”.

Registration

Aici iti poti reseta parola