Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Schimbare în fruntea armatei israeliene. Ce promite noul șef al armatei
Articole online

Schimbare în fruntea armatei israeliene. Ce promite noul șef al armatei

Israel

Schimbare în fruntea armatei israeliene. Ce promite noul șef al armatei

Noul șef al armatei israeliene a promis luni să mențină armata liberă de politică, la câteva zile după ce predecesorul său s-a pronunțat împotriva schimbărilor planificate pentru operațiunile militare din Cisiordania ocupată, potrivit informațiilor Fox News.

Generalul-locotenent Herzi Halevi a preluat funcția de șef al Statului Major al armatei în cadrul unei ceremonii la Ierusalim. El este prima persoană din Cisiordania care ocupă funcția de șef al armatei.

El îi succede lui Aviv Kohavi, care, în weekend, s-a pronunțat într-o serie de interviuri împotriva divizării autorității militare, în special în Cisiordania ocupată. Kohavi a încheiat un mandat de patru ani.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a angajat să predea controlul organismului militar care supervizează politica pentru afacerile civile din Cisiordania ministrului său de finanțe, Bezalel Smotrich. Noului ministru al securității naționale a țării, Itamar Ben-Gvir, i s-a promis comanda poliției paramilitare de frontieră, ale cărei trupe operează în Cisiordania sub autoritatea armatei.

Atât Smotrich, cât și Ben-Gvir sunt lideri ultranaționaliști ai mișcării din Cisiordania.

Ce se întâmplă cu regiunea din Cisiordania pe viitor?

Într-un interviu acordat postului public de radio Kan, Kohavi a declarat că „nu se poate ca într-o anumită zonă să existe doi comandanți cu două instrucțiuni diferite, unul pentru poliția de frontieră și altul pentru armată”. El a calificat o astfel de situație drept „neprofesională și lipsită de etică”.

El a mai spus că separarea Administrației civile a Ministerului Apărării din Cisiordania de lanțul de comandă al armatei „ar putea face rău” atât israelienilor, cât și palestinienilor. El i-a spus lui Kan că numirile în Administrația Civilă trebuie să fie făcute de șeful de stat major, și nu de politicieni, și „fără considerente străine, și cu siguranță nu considerente politice”.

Israelul a capturat Cisiordania, împreună cu Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza, în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Palestinienii doresc toate cele trei teritorii pentru un viitor stat independent.

Aproximativ 500.000 de israelieni trăiesc în coloniile din Cisiordania, considerate ilegale de majoritatea comunității internaționale. Administrația civilă este responsabilă de politicile care au impact atât asupra așezărilor, cât și asupra celor peste 2,5 milioane de palestinieni care trăiesc pe teritoriu.

Halevi a făcut o referire trecătoare la această controversă, spunând în discursul său inaugural că va „păstra armata unitară, morală și profesională, lipsită de orice considerente care nu sunt de securitate”.

Registration

Aici iti poti reseta parola