Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Majoritatea armatelor ignoră persoanele cu autism. Israelul îi cheamă să se înroleze în Forțele de Apărare 
Articole online

Majoritatea armatelor ignoră persoanele cu autism. Israelul îi cheamă să se înroleze în Forțele de Apărare 

Israel

Majoritatea armatelor ignoră persoanele cu autism. Israelul îi cheamă să se înroleze în Forțele de Apărare 

Sergentul I., la fel ca alte aproximativ 150 de persoane, nu se află în IDF din întâmplare. El s-a înscris pentru a servi prin Ro’im Rachok, un program inedit care plasează persoanele cu autism în armată pentru a le folosi abilitățile valoroase.

Vorbind cu Insider din interiorul HaKirya, cartierul general al FDI, el a spus că a reușit să facă față muncii lungi și obositoare de informații mai bine decât mulți alții și că era cel mai productiv atunci când i se dădeau liste de sarcini.

El nu a putut detalia specificul a ceea ce face. Membrii FDI și Ro’im Rachok au vorbit cu condiția ca Insider să folosească inițialele sau doar prenumele, invocând secretul muncii lor.

Un proiect tipic de open-source al FDI ar putea implica răscolirea rețelelor de socializare și a site-urilor obscure pentru informații despre orice, de la efectul sancțiunilor asupra economiei iraniene până la dimensiunea arsenalului Hezbollah.

Un supraveghetor al FDI a stat în sala de ședințe pe tot parcursul întâlnirii, gata să intervină dacă sergentul I. ar fi divulgat din greșeală ceva clasificat.

Ocazional, a spus sergentul I., rutina sa zilnică de lucru este întreruptă de „stimming” – un comportament adesea asociat cu autismul care poate implica repetarea de cuvinte, sunete sau mișcări pentru a face față stresului.

Sgt. I. are tendința de a da din mâini atunci când este emoționat sau copleșit.

„Este un impuls, ca și cum ai clipi din ochi”, a spus el.

Întotdeauna a fost învățat în cadrul educației speciale, așa că nu era conștient de faptul că face acest lucru înainte de a se alătura IDF și de a începe să lucreze într-un birou alături de soldați neurotipici.

„Așa că, da, a trebuit să mă adaptez”, a spus el.

Mulți adolescenți cu autism sunt scutiți de serviciul militar

Sergentul I. este absolvent al Ro’im Rachok – un program israelian inovator fondat în 2013 pentru a potrivi tinerii adulți din spectrul cu autism cu profesiile militare care au nevoie de forță de muncă.

Spre deosebire de majoritatea israelienilor evrei care sunt recrutați pentru a se înrola în armată, de obicei la 18 ani, mulți adolescenți autiști sunt scutiți. Cu toate acestea, Ro’im Rachok le permite să se înscrie ca voluntari.

Vorbind cu Insider din biroul său de la Colegiul Academic Ono din Kiryat Ono, Tal Vardi, un veteran Mossad care a ajutat la fondarea programului, a declarat că a vrut să clarifice ceva: nu este un act de caritate.

„Nimeni nu vrea ca cineva să îi facă o favoare”, a spus Vardi, descriind programul ca fiind reciproc avantajos pentru IDF, persoanele cu autism și familiile acestora.

Voluntarii autiști sunt repartizați în unități în care se consideră că au un avantaj comparativ – de obicei, serviciile de informații militare.

Deși serviciile de informații și analiză militară sunt vitale pentru orice armată modernă, Israelul le acordă o valoare deosebit de mare, a declarat pentru Insider Nimrod Goren, cercetător senior pentru afaceri israeliene la Middle East Institute din Washington, DC.

Țări precum Israelul, care „simt că se află sub o amenințare existențială”, pun mare preț pe colectarea de informații, a spus el, astfel încât recruții calificați sunt foarte căutați.

În schimbul voluntariatului, recruților cu autism li se oferă abilități și conexiuni care i-ar putea ajuta să se orienteze mai ușor spre un viitor independent, lucrând în profesii civile.

„Ideea este de a pune laolaltă nevoi reale cu capacități reale pentru a crea acest câștig reciproc”, a spus Vardi.

Diviziile militare din Marea Britanie, SUA și Singapore, precum și industriile civile din Israel și-au arătat interesul pentru dezvoltarea modelului, a adăugat el.

Până în prezent, peste 300 de soldați au fost recrutați în cadrul programului în cadrul IDF și servesc în 27 de unități diferite.

Unitatea 9900 este „ochiul țării”

Prima unitate care a recrutat din program a fost Unitatea clasificată 9900 – o prestigioasă unitate de informații.

Maiorul R. Maj. al Unității 9900 a fost abordat în urmă cu un deceniu pentru a include absolvenți ai cursului de analiză aerofotografică al lui Ro’im Rachok.

El a spus că a fost de acord, chiar dacă la vremea respectivă nu știa cu adevărat ce este autismul. Unitatea sa, a spus el, avea nevoie de analiști foto puternici pentru a-și susține activitatea secretă.

Maiorul R. a descris unitatea sa ca fiind „ochiul țării”. Unitatea 9900 colectează, analizează și interpretează informații vizuale și le furnizează comandanților de pe teren și altor forțe de securitate. 

Aceste imagini pot proveni din imagini din satelit, imagini filmate cu drone și zboruri de recunoaștere deasupra unor zone precum Fâșia Gaza și Siria, a relatat The Jerusalem Post.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat pentru Insider că unitatea a jucat un rol în Operațiunea Breaking Dawn – denumirea israeliană pentru confruntările dintre Gaza și Israel din august 2022.

În timpul acestei operațiuni de trei zile, 49 de palestinieni din Gaza au fost uciși, dintre care cel puțin 22 erau civili, și aproximativ 360 de palestinieni au fost răniți, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Autoritățile israeliene au declarat că 70 de israelieni au fost răniți de mortiere și rachete lansate de militanții palestinieni.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că Unitatea 9900 „a ajutat la protejarea civililor” și a oferit sprijin operațional în timpul confruntărilor. Amnesty International a descris operațiunea ca declanșând „noi traume și distrugeri” asupra palestinienilor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola