Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a lăsat MI5-ul să dispară un spion nazist
Articole online

Cum a lăsat MI5-ul să dispară un spion nazist

Un parcurs misterios

Descrisă ca  „cea mai frumoasă agentă”, detaliile despre viața ei încă sunt învăluite în mister. Tatăl ei era om de afaceri, iar fratele cel mare era ofițer în Freikorps, ulterior ajungând în trupele SS. Născută în Rusia, după Revoluția din Octombrie 1917 a fugit în Copenhaga, ulterior mutându-se la Paris unde a devenit dansatoare. Acolo s-a împrietenit cu un ofițer rus care se ocupa cu traficul de droguri pentru guvernul sovietic. Cât timp au avut o legătură strânsă, ofițerul a convins-o pe Vera să acționeze ca un curier de-al său. Când a vrut să se desprindă de el, a amenințat-o cu moartea.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, a fost recrutată de Abwehr, lucrând cu Thierry Ritter, dr. Rantzau și Hilmar Dierks, cu care s-a și căsătorit.  La începutul războiului, Vera a fost readusă în Germania pentru a fi instruită pentru următoarea sa misiune din Marea Britanie, împreună cu Karl Theodore Drueke și Werner Heinrich Wali. Cu o zi înainte de a începe misiunea, a avut loc o tragedie: Hilmar Dierks a fost ucis într-un accident de mașină. Sosirea lor în Scoția a trezit imediat suspiciuni, motiv pentru care au fost arestați și trimiși la Londra pentru a fi interogați de MI5. Vera a fost închisă la Holloway, iar ceilalți doi camarazi au fost trimiși la închisoarea Wandsworth.

Asupra celorlalți doi au fost găsite dovezi încriminatoare, precum un emițător radio, un pistol, hărți și un disc de cod. Cei doi au fost judecați și condamnați în baza Legii trădării la Old Bailey în iunie 1941, fiind spânzurați în închisoarea Wandsworth în luna august. În schimb, Vera nu a fost niciodată acuzată de vreo infracțiune și nici nu a fost chemată ca martor la procesul lor.

Pierdută pentru totdeauna

În încercarea de a se afla care îi este misiunea, a fost trimisă să petreacă câteva zile împreună cu un agent al MI5 Ustinov și cu soția sa Nadia Benoit, considerând că s-ar simți confortabil să vorbească. Însă cele mai reușite interogări au fost obținute de dr. Harold Dearden, psihiatrul MI5. Ulterior, Vera a fost transferată într-o tabără de pe Insula Man.  

Când războiul s-a încheiat, mai mulți oameni au întrebat ce să facă cu Vera. Unii spun că ar fi fost repatriată în Germania, însă unchiul ei, Ernst Schalburg, când a fost întrebat unde se află, nu părea să știe. MI5 a susținut că a pierdut contactul cu ea.

Povestea ei are în continuare un final deschis. Toată viața ei a fost cuprinsă de mister, singurul cunoscător al parcursului ei fiind doar ea. Până la urmă, poate asta și-a și dorit.

Registration

Aici iti poti reseta parola