Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei
Articole online

Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei

satelit

Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei

Iranul a negat că satelitul Khayyam, care a fost livrat pe orbită la bordul unei rachete Soyuz lansate de pe cosmodromul Baikonur, va fi vreodată sub control rusesc.

Dar Washington Post a relatat anterior că Moscova a declarat Teheranului că „intenționează să folosească satelitul timp de câteva luni, sau mai mult, pentru a-și spori supravegherea țintelor militare” din Ucraina, potrivit a doi oficiali americani.

Satelitul, numit după poetul și matematicianul persan Omar Khayyam, a fost construit de Rusia și va include o cameră de înaltă rezoluție care ar oferi Teheranului noi capacități de monitorizare a instalațiilor sensibile din Israel și din Golf, a relatat ziarul.

Agenția spațială iraniană a declarat că va controla satelitul „din prima zi” și că „nicio țară terță nu va putea avea acces la informațiile sale”.
Lansarea satelitului de către Rusia are loc într-un moment crucial pentru agenția sa spațială Roscosmos, care a amenințat că va reduce cooperarea cu țările occidentale și că va aduce o remaniere la nivel înalt, șeful de lungă durată Dmitri Rogozin fiind demis de Vladimir Putin.

Chiar și în condițiile în care relațiile dintre Rusia și SUA s-au răcit, Roscosmos și Nasa au menținut niveluri de bază de cooperare, inclusiv transportul astronauților către Stația Spațială Internațională (ISS). Rusia a amenințat că va părăsi ISS în 2025 dacă nu vor fi ridicate sancțiunile.

Izolată de Occident, Rusia s-a îndreptat din ce în ce mai mult spre Africa, Orientul Mijlociu și Asia ca surse de comerț și sprijin diplomatic. Și a prezentat capacitatea sa de a lansa sateliți la bordul rachetelor sale grele Soyuz ca fiind unul dintre beneficiile cooperării.

„Din cauza greutății de peste jumătate de tonă a satelitului Khayyam și a ratei foarte ridicate de succes a lansatorului Soyuz, lansarea satelitului Khayyam a fost încredințată Rusiei”, se arată într-o declarație de pe site-ul agenției spațiale iraniene, potrivit AFP.

„Ca și până acum, astăzi Rusia este deschisă la cooperarea în domeniul explorării spațiale cu toate țările și partenerii interesați”, a declarat șeful Roscosmos, Iury Borisov, calificând-o drept „o etapă importantă pentru cooperarea bilaterală ruso-iraniană”.

Rusia a privit Iranul ca pe o sursă de expertiză în ceea ce privește adaptarea la noile sancțiuni care au fost introduse de SUA și de alte țări occidentale. Se crede că Rusia este interesată să profite de experiența Iranului în ceea ce privește subiecte de la ocolirea sancțiunilor bancare la întreținerea aeronavelor fără piese occidentale ușor disponibile.

Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în timpul unei vizite rare în Iran în luna iulie. În timp ce presa rusă a prezentat călătoria ca pe un semnal că Kremlinul rămâne un broker de putere în Orientul Mijlociu, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că vizita a arătat „gradul în care domnul Putin și Rusia sunt din ce în ce mai izolați”.

Registration

Aici iti poti reseta parola