Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Sabotorul parașutat de două ori în Franța pentru a-i slăbi pe naziști
Articole online

Sabotorul parașutat de două ori în Franța pentru a-i slăbi pe naziști

Sabotorul parașutat de două ori în Franța pentru a-i slăbi pe naziști

De la începutul războiului și până la eliberare, SOE a fost cel care a aprovizionat serviciile secrete ale Franței Libere, antrenându-i agenții, asigurându-le lansările cu parașuta, furnizându-le aparate de radio, dirijându-le legăturile radio și furnizând arme Rezistenței. Mai mult de atât, de Gaulle nu a recunoscut acest lucru, deoarece considera că toți francezii care ajungeau pe teritoriul britanic trebuiau să fie la dispoziția Franței Libere, Secțiunea F a SOE, sub autoritatea colonelului Buckmaster, care a creat în Franța propriile rețele clandestine. 

După doar șase luni de pregătire în cadrul SOE, Maloubier a fost parașutat în Franța în noaptea de 15-16 august 1943, pentru a-și pune la încercare abilitățile de sabotaj și pentru a acționa ca instructor pentru rețeaua SOE cunoscută sub numele de „Salesman”, care activa în Normandia Superioară, între Rouen și Le Havre, sub autoritatea jurnalistului Philippe Liewer, alias Staunton. Maloubier a sosit într-un moment crucial. Debarcarea aliaților pe continent era planificată pentru anul următor, dar englezii credeau că arestarea generalului Delestraint, apoi cea a lui Jean Moulin și a statului major secret din zona de sud, care avusese loc în iunie, redusese potențialul militar al Rezistenței cu aproximativ 80%. Militarizarea Rezistenței devenea urgentă, iar hărțuirea mașinăriei de război a inamicului devenea imperativă.

Speranța de viață era scurtă pentru sabotori

La trei săptămâni după ce a fost parașutat în Franța, a fost implicat în cea mai spectaculoasă operațiune realizată de circuitul Salesman – distrugerea unei mici nave de război în reparații la Ateliers et Chantiers Navals de Normandie (Șantierul Naval din Normandia), pentru care el a furnizat explozibilii. În luna următoare, în decurs de trei săptămâni, a mai reușit alte două isprăvi: paralizarea fabricii Française des Métaux din Deville, care producea piese pentru trenurile de aterizare ale avioanelor de vânătoare, și scoaterea din funcțiune, timp de șase luni, a transformatorului de la centrala electrică din Dieppedalle, care alimenta toată regiunea Rouen. Urcușurile și coborâșurile uluitoare ale unor astfel de isprăvi sunt uimitoare, dar speranța de viață era scurtă pentru sabotori. Arestat și grav rănit de germani în decembrie, el a reușit să scape. Nu devii un temerar fără să ai o doză excepțională de rapiditate de spirit, de îndrăzneală în fața pericolului și de energie indestructibilă pentru a-i supraviețui.

Maloubier este îngrijit de SOE și se recuperează. Este parașutat pentru a doua oară în Franța a doua zi după Ziua Z, în iunie 1944, ca întărire pentru Maquis din Limousin și este implicat în acțiunile „préfet des Maquis”, George Guingouin. Astfel, el poate consemna activitățile acestui șef maquisard comunist neortodox și poate evoca represaliile atroce aplicate de germani la Tulle și Oradour.

Registration

Aici iti poti reseta parola