Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Umilința administrată de Mossad serviciilor secrete iraniene. Povestea unui sabotaj genial
Articole online

Umilința administrată de Mossad serviciilor secrete iraniene. Povestea unui sabotaj genial

 

Secretul acestei acțiuni care a distrus 90% din centrifugele centralei nucleare și a scos complexul din funcțiune timp de 9 luni este dezvăluit într-un material publicat în exclusivitate de Jewish Chronicle 

 

Savanții iranieni, recrutați de Mossad

Din câte au aflat jurnaliiștii evrei, Mossad-ul a recrutat oameni de știință iranieni de top pentru a arunca în aer instalația nucleară cheie.

Aproximativ 10 oameni de știință au fost abordați de agenți israelieni și au fost, până la urmă, de acord să pună explozibil în sala subterană a centrifugelor A1000 de la Natanz. Savanții nu știau, însă, că lucrează pentru israelieni, ci pentru grupuri internaționale dizidente
„Motivațiile oamenilor de știință au fost diferite”, a spus o sursă. „Mossadul a aflat ce își doreau cel mai mult în viața lor și le-a oferit acest lucru. A existat un cerc interior de oameni de știință care știau mai multe despre operațiune și un cerc exterior care a ajutat, dar avea mai puține informații.”

După explozie, oamenii de știință responsabili pentru sabotaj au fost duși într-un loc sigur. Sursa din serviciile secrete israeliene a dat asigurări: „Toți sunt în siguranță astăzi”.
.
Unii dintre explozivii pe care i-au folosit au fost aruncați în interiorul complexului cu o dronă. Alții au fost introduși în unitatea de înaltă securitate ascunși în cutii cu ajutorul unei camionete de catering.
Explozia de la Natanz a provocat haos până în cele mai înalte eșaloane ale conducerii iraniene. Nici nu e de mirare, deflagrația a demolat practic 90% din centrifugele de la centrala nucleară, întârziind programul nuclear iranian și scoțând din funcțiune complexul pentru aproximativ nouă luni.

Noile detalii se numără printre secretele uimitoare ale celor trei operațiuni de sabotaj pe care Mossad le-a desfășurat timp de 11 luni în Iran. Primele două, în iulie 2020 și aprilie 2021, au vizat complexul din Natanz folosind explozibili. A treia acțiune a avut loc în iunie anul acesta și a luat forma unui atac cu quadcopterul asupra companiei Iran Centrifuge Technology Company (TESA), din orașul Karaj. , la 30 de mile nord-vest de Teheran.

Atacul asupra programului nuclear iranian

Spionii Mossad-ului au ascuns explozibili în materialele de construcție folosite la construirea halei de centrifugă Natanz încă din 2019. Mai exact, cu un an mai devreme, spioni israelieni care se dădeau drept angrosişti de materiale de construcţii au vândut oficialilor iranieni materiale pentru hala de centrifugă.

Fără ca iranienii să bănuiască, bolțarii și cărămizile fuseseră umplute cu explozibili de Mossad. Apoi, când a venit momentul, Mosasdul a declanșat explozia.
„Iranienii au știut întotdeauna că Israelul sa infiltrat în lanțurile lor de aprovizionare, dar sunt neputincioși să facă ceva în privința asta”, a declarat o sursă pentru JC.

Agenții au introdus pe furiș în Iran un quadcopter înarmat, cântărind cât o motocicletă. Aparatul a fost adus bucată cu bucată și asamblat în Iran. Apoi agenții l-au folosit pentru a lansa rachete asupra țintei din Karaj în iunie.
Cele trei operațiuni au fost planificate și executate de o echipă de 1.000 de tehnicieni, analiști și spioni, precum și de zeci de agenți de teren.
Atacul în trei părți asupra infrastructurii nucleare iraniene a fost efectuat de către Mossad, acționând singur – tip de acțiune cunoscut în cercurile de informații israeliene drept „operațiune alb-albastru” – și nu împreună cu Statele Unite, operațiuni denumite „albastru-alb-roșu”.

Israelul crede că Iranul n-a renunțat la visul unei bombe nucleare

În ultimele săptămâni, Israelul a împărtășit informații cu aliații occidentali, sugerând că Iranul se pregătește să îmbogățească uraniul la o puritate de 90%, nivelul necesar pentru a produce o bombă nucleară, scrie Axios.

Această temere ar putea sili Israelul să lanseze un atac aerian major israelian asupra centralelor nucleare din Teheran, în cazul în care atât negocierile, cât și sabotajul s-ar dovedi insuficiente pentru a opri programul nuclear.

Săptămâna aceasta, Jewish Chronicle a anunțat că Israelul se angajează într-o nouă politică de lansare de atacuri sub acoperire pe pământul iranian, ca răzbunare pentru amestecul Teheranului în regiune, ceea ce înseamnă că noi operațiuni sub acoperire sunt în curs de desfășurare.

„Credibilitatea amenințării din partea Israelului trebuie îmbunătățită, reiterata și reimpusă, ca parte a unui dublu efort de a exercita o presiune reală asupra iranienilor. În ceea ce privește geopolitica, acesta este mesajul pe care aceste operațiuni îl transmit comunității internaționale”, a afirmat sursa citată.

Registration

Aici iti poti reseta parola