Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > S-a scufundat submarinul U-972 cu una dintre propriile torpile?
Articole online

S-a scufundat submarinul U-972 cu una dintre propriile torpile?

submarin

S-a scufundat submarinul U-972 cu una dintre propriile torpile?

U-bootul plecase pentru prima sa patrulă în noiembrie 1943 și nu întâmpinase nicio problemă. Deși se presupune că a operat până la începutul lunii ianuarie 1944, ultimul său mesaj radio a fost trimis de fapt cu două săptămâni înainte, după care a dispărut cu tot efectivul său.

Până în prezent, nu se știe ce s-a întâmplat cu exactitate cu U-972

U-972 a fost un submarin de tip VIIC care a fost pus în funcțiune în Kriegsmarine la 8 aprilie 1943. La fel ca alte nave din această clasă, avea o lungime totală de 65 de metri, o lățime de 6 metri și o înălțime de aproape nouă metri.

U-boat-ul era propulsat de două motoare diesel supraalimentate cu șase cilindri și două motoare electrice. Acestea îi permiteau să atingă viteze de până la 17,6 noduri la suprafață și de 7,5 noduri în timpul scufundării. U-972 avea, de asemenea, o rază de acțiune efectivă de 8.500 de mile nautice la 10 noduri la suprafață și de 80 de mile nautice la patru noduri când era scufundat.

U-boat-ul era echipat cu două tunuri: un tun de punte cu 220 de cartușe și un singur tun antiaerian Flak M42. Avea, de asemenea, cinci tuburi torpiloare – patru amplasate în prova și al cincilea la pupa. Este posibil ca această armă specială să fi fost responsabilă pentru dispariția lui U-972.

Dispariția lui U-972

De la punerea sa în funcțiune până la 30 noiembrie 1943, U-972 a servit ca navă de antrenament în cadrul Flotilei a 5-a de submarine. La această dată a plecat din Kiel cu un echipaj de 49 de oameni pentru prima sa patrulă în Atlanticul de Nord. Aceasta a durat până la 15 decembrie și a fost fără incidente.

La încheierea acestei patrule, submarinul a primit ordin să lucreze cu patru „grupuri de lupi” diferite. Între 15 și 17 decembrie, a lucrat cu grupul de lupi Coronel, urmat de o misiune la un grup numit Sylt între 18 și 23 decembrie. U-972 a fost apoi repartizat la Rügen 1 între 23 și 28 decembrie, după care urma să se alăture Rügen 2 până la 1 ianuarie 1944.

Evenimentele din jurul acestor misiuni este locul unde povestea începe să devină tulbure. În timp ce U-972 nu a fost declarat oficial dispărut până la 1 februarie 1944 – la o lună după ce trebuia să se încheie activitatea sa cu Rügen 2 – ultimul contact radio cunoscut cu submarinul a avut loc cu o lună și jumătate înainte, la 15 decembrie 1943.

Ce s-a întâmplat cu U-972?

Nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat cu U-972. Unii cred că submarinul a fost scufundat de o navă aliată. Cu toate acestea, este la fel de posibil ca ea să fi căzut victimă a uneia dintre propriile torpile.

U-972 avea la bord G7es „Zaunkönig” – sau torpilele T5. Acestea erau torpile acustice pasive echipate cu un sistem de orientare care consta în două receptoare de hidrofoane care mișcau cârma, direcționând armele spre elicele unei nave inamice.

Deși nu poate fi confirmat, este posibil ca U-972 să fi tras una dintre aceste torpile și aceasta să se învârtă în jurul său, orientându-se spre elicele submarinului, scufundând aceeași navă care a tras. Acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu siguranță. O altă navă, U-862, a întâmpinat aceeași problemă.

Registration

Aici iti poti reseta parola