Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rămâne Ucraina fără ajutorul vital oferit de SUA după schimbările din Congres? Avertismentul șefului CIA către Volodimir Zelenski
Articole online

Rămâne Ucraina fără ajutorul vital oferit de SUA după schimbările din Congres? Avertismentul șefului CIA către Volodimir Zelenski

Zelenski și Burns

În timpul unei întâlniri secrete la Kiev cu directorul CIA, William Burns, la începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a concentrat în special asupra perspectivei viitoarei asistențe americane în efortul de război în curs de desfășurare și asupra faptului dacă legislatorii republicani din Camera Reprezentanților vor continua sau nu să asigure cheltuielile.

Rămâne Ucraina fără ajutorul vital oferit de SUA după schimbările din Congres? Avertismentul șefului CIA către Volodimir Zelenski

Surse anonime au declarat pentru publicație că Burns s-a deplasat în capitala ucraineană la sfârșitul săptămânii trecute pentru a se întâlni cu Zelenski  și a discuta despre previziunile agenției privind planurile militare iminente ale Rusiei. Vizita are loc la aproape un an după ce Rusia a lansat un război neprovocat în Ucraina în februarie 2022, potrivit The Washington Post.

Călătoria lui Burns coincide cu numărul tot mai mare de victime de ambele părți, deoarece un asalt rusesc în est a forțat Ucraina să răspundă, în timp ce încerca în același timp să conserve trupe și echipamente pentru o viitoare contraofensivă.

În timpul întâlnirii de la Kiev de săptămâna trecută, Zelenski și înalții săi oficiali din serviciile de informații au fost cel mai mult preocupați de ajutorul american în curs de desfășurare, au declarat surse pentru The Post, întrebându-l pe Burns cât timp se poate aștepta Ucraina să continue asistența în urma preluării controlului republicanilor în Camera Reprezentanților și a diminuării sprijinului pentru război în rândul electoratului american.

Burns ar fi răspuns recunoscând că ajutorul suplimentar va deveni probabil mai greu de obținut în viitor, potrivit ziarului, subliniind în continuare complexitatea luptei actuale pe front.

Nici CIA și nici Departamentul de Stat nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Insider.

Va continua ajutorul militar oferit de SUA?

În pofida caracterului incert al asistenței în curs de acordare, Zelenski  a părăsit întâlnirea cu Burns asigurat că administrația Biden continuă să susțină situația dificilă a Ucrainei, a relatat The Post, citând persoane familiare cu întâlnirea.

Pachetul de ajutor de 45 de miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru Ucraina în decembrie este așteptat să dureze până în iulie sau august, a declarat Zelenski, potrivit publicației, dar rămân întrebări legate de faptul dacă Congresul va lua în considerare adoptarea unui alt astfel de pachet.

Numeroși legislatori republicani s-au raliat pentru mai puține cheltuieli destinate războiului extern, iar partidul a preluat controlul Camerei Reprezentanților la începutul acestei luni.

Directorul CIA, Burns, a creat o relație de încredere cu Zelenski în cele 11 luni de la izbucnirea războiului, vizitând în secret țara în octombrie, unde a împărtășit informații cu oficialii ucraineni într-o demonstrație de sprijin al SUA pentru această țară.

De asemenea, Burns s-a întâlnit în secret cu Zelenski chiar înainte de invazia rusă de anul trecut, împărtășind informații importante care indicau că rușii plănuiau să-l asasineze pe președintele ucrainean, a relatat Chris Whipple în cartea sa de curând apărută, „The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House”.

Registration

Aici iti poti reseta parola