Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia lui Putin atacă chiar la București apartenența României la NATO sub pretextul rescrierii istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial
Articole online

Rusia lui Putin atacă chiar la București apartenența României la NATO sub pretextul rescrierii istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial

„Se depun eforturi pentru a umili importanța Rusiei de astăzi”

După cuvântul de salut al ambasadorului Kuzmin, i-a venit rândul la microfon unuia dintre invitații speciali, Mihail Deliaghin, directorul Institutului pentru Problemele Globalizării din Moscova, a vorbit despre depășirea fobiilor istorice și a stereotipurilor anti-științifice ca despre o cale spre însănătoșirea relațiilor internaționale contemporane , inclusiv a relațiilor ruso-române.

„Conferința este dedicată evenimentului tragic al împlinirii a 80 de ani de la atacul perfid al Germaniei hitleriste asupra țării noastre – începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

În acest sens, asistăm la rescrierea și falsificarea monstruoasă a istoriei, care duce nu numai la o creștere a tensiunii internaționale, la distrugerea înțelegerii reciproce, ci și la o scădere a viabilității unui număr de societăți care le permit politicienilor lor să rescrie istoria”.

Potrivit lui Deliaghin, astăzi, rescrierea istoriei este o modalitate de a anula rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial.

Realitatea artificială creată în acest caz duce la două consecințe: în primul rând, oamenii își pierd capacitatea de a-și înțelege și de a-și realiza interesele. Și în al doilea rând, oamenii, popoarele acționează contrar codurilor lor și își pierd identitatea.

Ce a cauzat rescrierea istoriei, s-a întrebat politologul, la ce consecințe negative duce și, în cele din  urmă, ce ar trebui să facem și cum să rezolvăm această problemă, având în vedere că rescrierea istoriei nu este o diversiune rău intenționată a cuiva, ci o reflectare, în oglinda propagandei, a concurenței globaliste de astăzi și a multor tendințe globale, a spus oaspetele de la Moscova.

„Se depun eforturi pentru a diminua rolul Uniunii Sovietice în Victoria asupra nazismului și, prin urmare, ca moștenitor al URSS, dar acest lucru nu se va reuși, a continuat Mihail Deliaghin.

Dar când oamenii sunt orbiți de propriile minciuni, ei nu evaluează în mod adecvat situația.

De aceea, rescrierea istoriei câștigă amploare și este stimulată de multe forțe din afara continentului european, care se străduiesc ca țările europene să-și piardă capacitatea de a se înțelege, să piardă posibilitatea de a interacționa și, prin urmare, să se transforme din subiecții procesului istoric în obiectul lui”, a conchis politologul.

Caracterul de actualitate al deciziilor Tribunalului de la Nürnberg

Despre rolul Procesului de la Nürnberg în contracararea încercărilor de a rescrie istoria a vorbit, în mesajul său video, de la Moscova, Alla Yastrebova, șefa Catedrei de teorie și istorie a statului și dreptului a Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe Rus, de asemenea, invitat special.

Potrivit acesteia, scopul falsificării istoriei este de a denatura ordinea juridică internațională postbelică.

Datorită procesului de la Nürnberg, s-a format justiția penală internațională, care este utilizată astăzi în practica Națiunilor Unite, au fost stabilite corpul delict și lista crimelor de război și inevitabilitatea responsabilității pentru persoanele care comit astfel de infracțiuni. Procesul a indicat care persoane și organizații din cel de-al Treilea Reich au fost recunoscute ca fiind criminale (SS, conducerea NSDAP, guvernul nazist, etc.) și a formulat, de asemenea, principiul răspunderii penale individuale.

Pe baza logicii deciziilor Tribunalului, reabilitarea foștilor membri ai SS și recunoașterea lor ca veterani de război – adică ceea ce are loc, astăzi, într-o serie de țări din UE – înseamnă solidarizarea cu crimele naziste, a subliniat Alla Yastrebova.

Nicolae Iuga: NATO se apropie din ce în ce mai mult de granițele Rusiei

Dr. prof. Nicolae Iuga, de la Institutul de Filozofie al Academiei Române, a vorbit, în comunicarea sa „Argumentele naziste pentru invadarea URSS în actualitate“, despre asemănarea modului în care Hitler a motivate acțiunile sale antisovietice cu retorica rusofobă de astăzi.

Concentrând trupele sale de-a lungul graniței URSS, deschizându-și   misiunea militară în România și crescându-și prezența militară în această țară, precum și în Bulgaria, propaganda germană a vorbit despre apărarea Europei.

La fel, atunci când și-a deschis bază anti-rachetă la Deveselu, SUA vorbește despre apărarea Europei.

Mai mult, această bază a fost deschisă cu patru ani înainte de evenimentele din Donbass și Crimeea, când Occidentul a început să vorbească despre „agresivitatea” Rusiei, a arătat dr. Nicolae Iuga.

El reamintit că, în urmă cu 80 de ani, conform celor  adresate ambasadorului URSS, Dekanozov, de către Ribbentrop, motivul declanșării războiului antisovietic fost așa-numita „agresivitate” a URSS, care și-ar fi concentrat trupele la granițele sale vestice.

La fel, Occidentul acuză, acum, Rusia pentru manevrele organizate pe propriul ei teritoriu.

Dar în același timp, NATO se apropie din ce în ce mai mult de granițele Rusiei, unde își desfășoară manevrele.

Foto: Ambasadorul Federației Ruse din București, Valeri Kuzmin (în centru), inaugurează lucrările Conferinței. În imagine mai sunt Mihail Deliaghin, directorul Institutului pentru Problemele Globalizării din Moscova (stânga) și Vasile Buga, reprezentând Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice ”Gh.I.Brătianu” / Foto: Vești din Rusia

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola