Proiectul actului normativ a fost depus de șeful Comisiei pentru Cultură din Duma de Stat, Elena Iampolskaia, de prim-vicepreședintele Dumei, Aleksandr Jukov, și de senatorul Aleksei Pușkov, informează TASS.
Inițiativa legislativă a fost făcută la solicitarea președintelui Vladimir Putin, în urma unei ședințe a Consiliului Prezidențial pentru Cultură și Artă.
În nota explicativă a documentului se arată că, în ultimul timp, în presă, inclusiv cea rusă, se publică „afirmații disprețuitoare, generalizante și neîntemeiate”, în care acțiunile conducerii și Armatei Roșii sunt puse pe picior de egalitate cu cele ale Wehrmachtului. Inclusiv acuzații de crime și alte infracțiuni.
„Considerăm absolut inadmisibil să amestecăm și/sau să punem semnul egalității între acțiunile apărătorilor Patriei, ale celor care și-au dat viața în lupta pentru libertatea și independența ei, acțiunile soldaților eliberatori și acțiunile îndreptate spre distrugerea popoarelor soldaților ocupanți, ale indivizilor recunocuți drept vinovați de comiterea de infracțiuni, în conformitate cu verdictul Tribunalului Militar pentru judecarea și pedepsirea principalilor criminali de război ai țărilor europene ale Axei (Tribunalul de la Nürnberg)”, arată inițiatorii legii, potrivit traducerii publicate de Vești din Rusia.
Autorii mai arată că adoptarea proiectului de lege nu va permite să se câștige capital politic pe seama minimalizării faptelor de eroism ale poporului sovietic și a speculațiilor privind victoria în „Marele Război de Apărare a Patriei”.
Legiuitorii mai arată că această temă rămâne o oportunitate pentru studii istorice și dezbateri științifice.
De asemenea, știrea nu menționează care sunt pedepsele pentru încălcarea legii și cine sunt cei îndreptățiți să o constate și mai ales ce pregătire și autoritate au în domeniul istoriei.