Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia încearcă să recruteze veterani americani! Videoclipul a provocat o mare dezbatere în spațiul public
Articole online

Rusia încearcă să recruteze veterani americani! Videoclipul a provocat o mare dezbatere în spațiul public

Wagner

Rusia încearcă să recruteze veterani americani! Videoclipul a provocat o mare dezbatere în spațiul public

Un videoclip de recrutare rusesc care vizează cetățeni americani vine în contextul în care atât Rusia, cât și Ucraina, pregătesc ofensive masive după o iarnă lentă, dar violentă. Rusia își pune speranțele în zeci de mii de noi recruți în încercarea de a schimba cursul unui război care a eșuat până acum în Ucraina vecină, după cum relatează Insider

În clipul video de un minut și jumătate care a făcut înconjurul rețelelor de socializare în ultimele zile, o voce rusească pare să se adreseze direct veteranilor americani dezamăgiți, în timp ce subtitrările rusești se derulează peste imagini ale războiului american și ale haosului global.

„Ai fost un erou pentru țara ta, oferindu-ți cei mai buni ani în armată. Ai visat să învingi răul, ai visat să faci multe pentru a face America măreață din nou”, spune naratorul, într-o aparentă referire la sloganul fostului președinte Donald Trump.

„Dar, în realitate, ai văzut ordine criminale, distrugerea națiunilor, moartea civililor, și toate acestea pentru voința unor familii, care se credeau zei pe pământ – hotărând cine va trăi sub domnia lor și cine va fi distrus”, continuă vocea dramatică.

Cine este în spatele videoclipului?

Nu este clar cine a produs videoclipul, dar un expert în relațiile americano-sovietice a declarat pentru Insider că reclama ar putea fi creația Grupului Wagner, un grup paramilitar rus care a furnizat zeci de mii de soldați pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina până în prezent.

„Este o nebunie”, a declarat Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford a Universității Duke și istoric al Uniunii Sovietice și al relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică, despre reclamă. „Este foarte trumpian”.

Videoclipul, care a început să circule pentru prima dată săptămâna trecută, vine în contextul în care Wagner a încetat să recruteze prizonieri, deoarece un număr tot mai mare de persoane refuză să se alăture unei misiuni sinucigașe. Fondatorul grupului, Evgheni Prigozhin, a confirmat că Wagner și-a încetat eforturile într-o declarație de joi pe Telegram.

Zeci de mii de prizonieri încarcerați ar fi acceptat oferta inițială de libertate pentru a lupta, dar majoritatea dintre ei au murit în timpul luptelor, potrivit investigațiilor realizate de New York Times și Reuters.

Politico a relatat luna trecută că Grupul Wagner își extinde aria de acțiune în afara Rusiei, lansând operațiuni de influență în Africa și în alte părți ale Europei.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat la întrebările Insider cu privire la faptul dacă guvernul avea cunoștință de acest videoclip.

Mai mulți experți internaționali au declarat pentru Task and Purpose, o publicație de știri militare, că Grupul Wagner sau unul dintre asociații săi ar putea fi probabil în spatele videoclipului de propagandă.

Registration

Aici iti poti reseta parola