Explozia din Rusia a fost mai puternică decât 50 de milioane de tone de TNT și a fost resimțită la sute de kilometri distanță.
Uniunea Sovietică și cea mai puternică bombă nucleară din istorie
În octombrie 1961, Uniunea Sovietică a lansat cea mai puternică bombă nucleară din istorie deasupra unei insule îndepărtate de la nord de Cercul Polar, potrivit Live Science.
Deși bomba a detonat la aproape 4 kilometri deasupra solului, unda de șoc rezultată a lăsat insula goală și plată. Privitorii au văzut fulgerul la peste 965 km distanță și au simțit căldura incredibilă pe o rază de 250 km de punctul de impact.
Ciuperca uriașă a bombei a urcat până chiar sub limita spațiului.
Aceasta a fost RDS-220 – cunoscută și sub numele de Bomba țarului
După 60 de ani de la detonarea record a bombei din Rusia, niciun dispozitiv exploziv nu s-a apropiat de puterea sa distructivă. Anii trecuți trecută, Rosatom State Atomic Energy Corporation (agenția atomică de stat a Rusiei) a făcut publice 40 de minute de filmare clasificată anterior, care arată drumul bombei de la producător la norul ciupercă.
Premierul sovietic Nikita Hrușciov a comandat personal construcția bombei. Deși Hrușciov dorea o armă nucleară de 100 de megatone, inginerii i-au prezentat în cele din urmă o versiune de 50 de megatone – echivalentul a 50 de milioane de tone de TNT detonate simultan. Chiar și cu jumătate din sarcina utilă solicitată de premier, bomba era de o putere inimaginabilă.
Bomba a fost de mii de ori mai puternică decât bombele nucleare detonate de Statele Unite la Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a eclipsat detonarea Castle Bravo – cea mai puternică armă nucleară testată vreodată de Statele Unite – care a produs doar 15 megatone.
Bomba care a fost testată în Rusia a fost enormă, cântărind 27 de tone
Un bombardier aerian a transportat arma masivă deasupra insulelor Novaya Zemlya din Arctica rusă, apoi a lansat-o cu parașuta. Potrivit Popular Mechanics, explozia a fost atât de puternică încât a doborât avionul din cer, făcându-l să plonjeze 900 m înainte ca pilotul să îl poată redresa.
Din fericire, nicio victimă umană nu a fost înregistrată, iar nicio bombă cu o putere comparabilă nu a mai fost testată vreodată. În 1963, Statele Unite, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) și Regatul Unit au semnat Tratatul de interzicere limitată a testelor nucleare, care interzicea testele aeriene cu arme nucleare.
De atunci, testele atomice au continuat în subteran, pe măsură ce națiunile continuă să stocheze arme nucleare, schimbând ocazional geografia Pământului în jurul lor. Un test nuclear efectuat în 2018 în Coreea de Nord a provocat prăbușirea unui întreg munte peste instalația de testare – un exemplu, poate, că lumea nu are nevoie de o nouă bombă pentru a provoca daune nucleare devastatoare.