A fost dezvelită o placuţă comemorativă, iar şeful serviciilor de informaţii externe a adus un omagiu celor doi, scrie themoscowtimes.com.
Odată cu prăbuşirea regimurilor comuniste, au ieşit la iveală şi poveştile despre spionajul din timpul războiului rece. Aşa s-a aflat povestea fascinantă a celor patru spioni sovietici care au ajuns să fie cunoscuţi ca „Spionii de la Cambridge”.
În anii Războiului Rece, cele mai aprige confruntări dintre Uniunea Sovietică şi democraţiile occidentale au avut loc pe frontul spionajului. Pe această arenă, KGB-ul, „sabia şi scutul” Uniunii Sovietice, şi-a folosit toate armele împotriva principalilor săi adversari: CIA-ul american şi SIS-ul britanic
Plăcuţă comemorativă
Plăcuţa comemorativă, dezvelită într-o zi în care Rusia celebra munca serviciilor de securitate, a fost dedicată lui Guy Burgess şi lui Donald Maclean. Ea se află fixată pe zidul clădirii în care au locuit (din 1952 până în 1955, în oraşul Samara, cunoscut pe atunci şi drept Kuibişev.
KGB-ul credea că recrutarea unor tineri inteligenţi de la o universitate foarte bună era un plan excelent, deoarece aceştia aveau foarte mari şanse să ajungă într-o zi în poziţii înalte din conducerea Marii Britanii, fiind astfel foarte bine plasaţi pentru a avea acces la secrete importante.
Și aşa s-a şi întâmplat
Până în anii războiului, Maclean ajunsese deja în Foreign Office, Burgess era apropiat al unor politicieni importanţi, iar Blunt lucra la MI5.
Cât despre Kim Philby, el ajunsese în cea mai bună poziţie (din perspectiva KGB-ului): era ofiţer al SIS. Iar în timp ce aceştia urcau în ierarhiile administraţiei britanice, trimiteau rapoarte la Moscova.
Ceremonia vine într-un moment în care relaţiile dintre Londra şi Moscova sunt tensionate de la otrăvirea în 2018 în Anglia a unui fost spion rus şi a fiicei sale.
Lumea obscură a reţelei de spioni de la Cambridge, care a fost activă din 1930 până cel puţin la începutul lui 1950 şi i-a inclus pe Kim Philby, Anthony Blunt şi un altul, i-a fascinat multă vreme pe britanici.
Burgess şi Maclean, care au fost recrutaţi de sovietici la Universitatea Cambridge în 1930, au lucrat sub coordonarea lui Philby la Ambasada Marii Britanii din Washington, înainte de a defecta în Uniunea Sovietică în 1951.
Felicitări
Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe SVR, i-a felicitat pe Burgess şi Maclean pentru munca lor, într-o scrisoare publicată pe reţelele de socializare de un deputat al Parlamentului rus, Aleksandr Hinştein.
„”Cambridge Five”, care au furnizat serviciilor sovietice cele mai importante informaţii timp de peste 20 de ani, au contribuit de manieră semnificativă la victoria asupra fascismului, la protejarea intereselor noastre strategice şi la securitatea ţării nostre”, se arată în scrisoare.
Burgess şi Maclean au rămas în Uniunea Sovietică până la moarte, la Moscova, în 1963 şi 1983.
Philby, considerat drept liderul „Cambridge Five” a fost onorat în 2010, având propria plăcuţă comemorativă la sediul serviciului de informaţii străine de la Moscova.