Studiile de suprafață continuă în districtele Urla, Çeșme și Seferihisar din İzmir sub conducerea lui Elif Koparal, profesor asociat la Universitatea de Arte Plastice Mimar Sinan.
Aproximativ 35 de așezări preistorice, dintre care 16 aparțin perioadei neolitice târzii, au fost descoperite în timpul studiilor pe o suprafață de aproximativ 1.600 de kilometri pătrați, purtând urme ale civilizației ionice.
În regiune au fost găsite aproximativ 460 de așezări, inclusiv zone sacre, tumuli, poteci, terase, sate și ferme din timpuri străvechi.
Informații despre relațiile economice și sociale ale oamenilor care trăiau în regiune, a căror istorie datează din 6.000 î.Hr., au fost, de asemenea, obținute în timpul cercetării.
Vorbind pentru Agenția Anadolu, administrată de stat, Koparal a spus că cercetările din zonă au început în 2006.
Explicând că au observat că oamenii s-au stabilit la o anumită distanță unul de altul în acel moment, Koparal a declarat:
„În timpul săpăturilor noastre, am găsit Templul Afroditei din secolului al V-lea î.e.n.”
Observând că templul este o descoperire interesantă și că ruinele sale sunt impresionante, Koparal a remarcat: „Este un templu rural. Afrodita era un cult foarte frecvent la acea vreme. Nu este obișnuit să găsești un templu în timpul unei cercetări de suprafață. Zona nu era la îndemână celor care se deplasează cu mașina”.
„Am găsit pe podea o statuia unei femei, apoi un cap feminin din teracotă. Am înțeles că trebuie să fi existat o zonă de cult în regiune. Când am scanat informațiile epigrafice, am înțeles că cel mai probabil era Templul Afroditei. Există, de asemenea, o inscripție în jurul templului. Acesta stabilește granița cu afirmația: „Aceasta este zona sacra”, a spus Koparal, adăugând că au dezvăluit și planul templului scanând solul.
Afirmând că figurina sa deteriorat din cauza eroziunii și ploii, Koparal a spus: „Dar ceea ce ne spune este foarte important”.
El a subliniat că cele mai mari amenințări la adresa siturilor istorice vin de la vânătorii de comori și de la urbanizare.
Sursa AICI