România și China au sprijinit Somalia în conflictul cu Etiopia din 1977-1978
Câțiva ani mai târziu, în Etiopia vecină, guvernul împăratului Haile Selassie a fost răsturnat de o insurecție comunistă. În 1974, Selassie a fost destituit, întemnițat și ulterior asasinat, lăsând la conducerea țării comuniștii etiopieni, care se numeau Derg.
Nu a fost o victorie ușoară pentru Derg, deoarece aceștia au fost nevoiți să lupte cu forțele de opoziție în timpul Războiului Civil Etiopian, care avea să dureze aproximativ 15 ani. Acest lucru nu a împiedicat Derg să critice Somalia vecină, acuzând-o că încearcă să se infiltreze în teritoriul etiopian disputat numit Ogaden. În 1977, Barre s-a săturat și a invadat Ogaden folosind armele furnizate de Uniunea Sovietică.
Forțele somaleze au avansat rapid, capturând 60% din Ogaden în prima lună de război
Până la sfârșitul anului 1977, Somalia controla aproape o treime din Etiopia cu o forță de 70.000 de oameni. Etiopia, măcinată de un război civil, a reușit să îi oprească pe somalezi prin crearea unei miliții masive de aproximativ 100.000 de oameni.
Conducerea Derg a Etiopiei a format un stat marxist-leninist declarat, modelat după comunismul de tip sovietic, în timp ce Somalia era mai degrabă o dictatură socialistă. Având în vedere acest lucru, Uniunea Sovietică și Cuba au început să furnizeze arme, materiale și chiar trupe pentru apărarea etiopiană. În momentul în care Etiopia a fost pregătită să contraatace, era înarmată cu trupe cubaneze și generali sovietici.
Și alte țări comuniste au sprijinit Etiopia împotriva Somaliei. Germania de Est, Coreea de Nord și Yemenul de Sud au sprijinit partea etiopiană.
Nici Somalia nu a fost lăsată complet pe dinafară de asistența comunistă
China și România au trimis provizii și arme somalezilor. Lipsa de sprijin din partea Blocului Comunist l-a forțat pe Barre să izoleze Somalia de aproape toată lumea comunistă, cu excepția Chinei și a României. Liderul României, Nicolae Ceaușescu tocmai schimbase forma de comunism din România, trecând de la stilul sovietic la o dictatură proprie. China se despărțise în mod faimos de Uniunea Sovietică la începutul anilor ’70 și concura pentru influență printre alte națiuni comuniste din întreaga lume. În Ogaden, China a oferit consiliere politică, ajutor financiar și asistență militară.
Războiul a devenit, de asemenea, un intermediar pentru alte conflicte în curs de desfășurare în regiune. Israelul, care nu dorea să vadă Marea Roșie dominată de țări arabe neprietenoase, a trimis consilieri, provizii și echipamente în Etiopia, în timp ce Siria a început să trimită piloți calificați care să zboare pentru forțele aeriene din Somalia.
Somalia, în cele din urmă, avea să fie forțată să părăsească regiunea Ogaden. Aceasta a renunțat la ajutorul micului său contingent de aliați comuniști și, în cele din urmă, a căutat ajutor din partea Statelor Unite. Forțele lui Mohamed Siad Barre au fost decimate și epuizate, ceea ce a dus în cele din urmă la o revoltă împotriva domniei sale și la exilarea sa definitivă din Somalia.