Astronauţii implicaţi în misiunile spaţiale Apollo 11 şi Apollo 17 au avut şi misiunea de a colecta mostre de roci selenare, iniţial pentru scopuri de cercetare. Ulterior, aceste roci au început să fie folosite pentru diplomaţia Statelor Unite ale Americii, ca semn de bunăvoinţă.
Președintele american Richard Nixon a donat unui număr de 135 de state și statelor americane fragmente de rocă lunară aduse pe Terra de astronauții misiunilor spațiale Apollo 11 și Apollo 17.
Dar în prezent multe dintre aceste fragmente de roci lunare sunt de negăsit. Sute de roci au fost furate, pierdute sau distruse de-a lungul timpului, dezvăluie cotidianul francez sudouest.fr.
Iată istoria unora dintre ele, așa cum este ea prezentată de sursa citată.
Este o listă care se bazează pe cercetările realizate de un fost angajat al Agenției Naționale Spațiale Americane (NASA), Joseph Gutheinz, supranumit "Moon Rock Hunter", ”vânătorul de roci lunare”, ale unor studenți, precum și ale site-ului specializat în istoria spațială, collectSpace.
Astronauții americani sunt singurii care au mers pe Lună, în cele șase misiuni între 1969 și 1972, iar în total, au adus pe Terra 382 de kilograme de eșantioane.
Bucățele din prima și ultima misiune (Apollo 11 și Apollo 17) au fost date fiecărei țări, precum și statelor americane. Erau fragmente mici – de dimensiuni situate între cea a unui bob de orez și o bilă – acoperite cu un plastic transparent și fixate pe o placă de lemn, pe care era inscripționat un drapel în miniatură al țării respective.
Dintre cele 270 de fragmente oferite restului lumii, zeci sunt de negăsit. Au fost furate, vândute pe milioane de dolari unor colecționari privați sau pur și simplu distruse, scrie și la-croix.com.
Gutheinz a găsit unul, iar studenții săi la Drept au localizat alte 78 de fragmente.
”Doream ca aceste fragmente de istorie să fie redate popoarelor”, insistă acum avocatul, care a părăsit NASA în 2000, dar a rămas obsedat de această căutare.
Totul a început pentru el cînd era agent special dedicat luptei contra corupției la NASA ziua, și student la Drept seara.
”După Apollo 11, escrocii băteau din ușă în ușă pentru a oferi la vânzare false fragmente de Lună”, explică el.
Așa că a lansat operațiunea ”Eclipsa de Lună” în 1988, pentru a-i prinde pe falsificatori. Cu ajutorul unui agent al serviciului poștal, a publicat un anunț în cotidianul USA Today: ”Căutăm roci lunare”.
După câteva săptămâni, un bărbat pe numele Alan Rosen i-a contactat și propus o bucată de piatră lunară contra a cinci milioane de dolari.
Joseph Gutheinz a organizat schimbul, dar autoritățile federale au refuzat să dea banii. În cele din urmă, miliardarul Ross Perot, fost candidat la Casa Albă, a avansat lichiditățile necesare.
Vânzarea a avut loc în sala de seifuri a unei bănci din Miami.
”Odată ce am pus mâna pe roca lunară, ne-am dat seama că aceea de la Apollo 17 fusese dată statului Honduras”, spune el.
”Acolo a avut loc o lovitură de stat militară, și, pentru a-i mulțumi unuia dintre coloneii săi, dictatorul i-a dat mostra”.
Alan Rosen cumpărase acest fragment de la un militar, pentru 50.000 de dolari.
După mai mulți ani de peripeții judiciare, Honduras a reușit să își recupereze fragmentul de rocă.
Eșantioanele oferite statului Nicaragua au părăsit și ele țara.
Cel de la Apollo 17 ar fi fost vândut în Orientul Mijlociu pentru 5-10 milioane de dolari, potrivit lui Gutheinz.
Fragmentul provenit de la Apollo 11 a sfârșit în mâinile unui magnat al cazinourilor din Las Vegas, Bob Stupak, care l-a cumpărat de la un misionar baptist, care la rândul lui l-a cumpărat din Costa Rica.
Roca a fost un timp expusă la ”Moon Rock Cafe”, a lui Stupak. La moartea lui, avocatul l-a contactat pe Joseph Gutheinz, întrebându-l ce trebuie să facă. ”Dați-o celor de la NASA, care să promită că o vor da înapoi statului Nicaragua”, a răspuns acesta. Și exact asta a făcut.
Anchetorul crede că una dintre rocile Spaniei este în mâinile familiei fostului dictator Franco.
Fragmentul selenar adus pe Terra de Apollo 17 şi donat Spaniei este expus la Museo Naval din Madrid, în urma unei donaţii făcute de familia amiralului Luis Carrero Blanco, un influent membru al regimului franchist, care a fost asasinat de organizaţia separatistă bască ETA în 1973.
Roca adusă de Apollo 11 şi donată Spaniei este în continuare dată dispărută, însă se crede că ea ar fi rămas în colecţia deţinută de familia fostului dictator Franco.
”Istoria spune că unul dintre nepoții lui Franco a încercat să vândă roca de la Apollo 11 în Elveția, dar că Interpolul l-ar fi împiedicat”, explică Gutheinz.
Ei, și aici apare și România pe lista anchetatorului. Unul dintre fragmentele de rocă dăruit României ar fi dispărut.
Mostra de rocă selenară colectată de misiunea Apollo 11 primită din partea Statelor Unite de către ţara noastră (preşedintele american Richard Nixon i-a dat-o lui Nicolae Ceauşescu, în timpul vizitei oficiale a acestuia în SUA, din octombrie 1970) se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie al României. Cât despre mostra colectată în timpul misiunii Apollo 17 nu se ştie locaţia ei, dar se bănuieşte că a fost vândută înainte de anul 1989.
Aceasta fusese dată tot de către Nixon lui Ceauşescu, în timpul vizitei de stat în SUA din decembrie 1973.
”După ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun în 1989, moștenitorii acestui dictator ar fi vândut-o unui capitalist”, explică Gutheinz.
”Ea se află undeva. O s-o găsesc într-o bună zi”, mai spune acesta.
Cele două fragmente oferite autorităţilor de la Kabul, Afganistan, au dispărut.
Una dintre rocile lunare donate Ciprului nu a fost niciodată livrată din cauza invadării de către Turcia a unei părţi a acestei insule în iulie 1974 şi a asasinării ambasadorului american din Cipru în luna următoare
Roca lunară oferită Irlandei a fost expusă la Observatorul Dunsink din Dublin, distrus în 1977 de un incendiu.
Molozul rezultat în urma distrugerii observatorului, inclusiv preţiosul eşantion lunar, au sfârşit într-o groapă de gunoi aflată la nord de capitala irlandeză.
Rocile lunare donate colonelului Muammar Gaddafi, pe atunci conducătorul Libiei, au dispărut.
Cadoul similar oferit Maltei, adus pe Terra de misiunea Apollo 17, a fost furat dintr-un muzeu în mai 2004. Roca nu a mai fost recuperată.