Concertul este vizionat de întreaga lume şi prima zi din noul an este celebrată cu ocazia acestui eveniment.
Cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este transmis pe TVR 1 şi TVR 1 HD, de la ora 12:15, în prima zi a lui 2020.
Dirijor
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena are loc la 1 ianuarie 2020 sub bagheta dirijorală a lui Andris Nelson, la Musikverein, în Viena.
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi creativi dirijori ai scenei muzicale internaţionale, Andris Nelson este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, dar şi al Orchestrei Simfonice germane din Leipzig.
Din 2010, Andris Nelson a fost colaboarator permanent al Filarmonicii din Viena, dar Concertul de Anul Nou 2020 reprezintă prima ocazie când letonul Andris Nelson dirijează prestigiosul concert-eveniment internaţional.
Programul
Pentru trecerea în Noul An, împreună cu board-ul orchestrei, Andris Nelson a stabilit un program caracterizat de seninătate, contemplativ, din repertoriul bogat al dinastiei Strauss şi al contemporanilor săi.
Acest program va avea multe trimiteri la numeroasele aniversări ale lui 2020. De exemplu, valsul Freuet euch des Lebens va fi în cinstea celei de-a 150-a aniversări a clădirii Musikverein din Viena.
Apoi, pentru a sărbători 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, compoziţia sa, Contretänze, va fi interpretată în concertul din acest an, moment care va include şi scene de balet pentru televiziune.
Filmul realizat de Georg Riha va fi de asemenea dedicat celebrării la nivel mondial a zilei naşterii compozitorului şi va cuprinde filmări cu diverse ansambluri filarmonice în diverse locuri din Viena şi din regiunile de sud ale Austriei.
Difuzat în peste 90 de ţări
Cel mai faimos concert din lume este difuzat de televiziune în peste 90 de ţări, pentru un public ce numără milioane de telespectatori.
Pentru a participa live în Viena, aveţi nevoie de puţin noroc deoarece biletele se trag la sorţi din cauza cererii enorme.
Fascinantele acorduri ale muzicii lui Strauss
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena îi reuneşte pe cei mai buni dintre cei mai buni: programul muzical plin de vivacitate şi antrenant, dar şi meditativ în acelaşi timp, cu compoziţii aparţinând dinastiei Strauss şi contemporanilor acesteia este un mod minunat de a începe bine noul an.
De la valsuri la polci, cea mai vieneză muzică scrisă vreodată reverberează într-o interpretare artistică de valoare.
Ambasadorii muzicali ai Austriei
Orchestra Filarmonicii din Viena este cel mai bine cotată în Olimpul celor mai bune orchestre internaţionale.
Până şi dirijorii de aici se numără printre cei mai buni din lume.
În fiecare an este invitat altcineva şi îi putem aminti pe Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Riccardo Muti (2018), Christian Thielemann (2019) şi Andris Nelsons (2020).
Musikverein
Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena.
Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur.
Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic.
Pentru Concertul de Anul Nou, stilului istorizant al sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale.
Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat un templu al muzicii.
Concertul de Anul Nou în aer liber
Aveţi de două ori ocazia de a vă delecta cu Concertul de Anul Nou, în Viena, live şi gratis, prin transmiterea sa în aer liber: la Neujahrsfest am Rathausplatz (Sărbătoarea de Anul Nou din Piaţa Primăriei) şi în cadrul evenimentului Oper live am Platz (Operă live în piaţa publică) desfăşurat în faţa Operei de Stat din Viena.
CITIŢI ŞI: Scandal la Concertul de Anul Nou de la Viena! ”Denazificarea” celei mai populare melodii din program