Într-o corespondenţă a ziarului „Constituţionalul” din august 1889 se aminteşte faptul că George Enescu s-a aflat la Slănic-Moldova, „în cadrul unui concert dat în folosul săracilor din staţiune”.
Era debutul nu numai a unei prestigioase cariere muzicale internaționale, ci și a unei vieți filantropice.
Cu prilejul primei sale înfăţişări publice, în Chioşcul de Muzică al staţiunii, aflat în apropierea Cazinoului Regal, George Enescu a interpretat o fantezie după opera lui Gaetano Donizetti, ,,La Fille du Régiment” şi ,,Fantaisie brillante sur Faust” după Charles Gounod, jurnalistul menţionând: ,,Tânărul Enescu, numai de opt ani, mânuieşte vioara cu o dibăcie admirabilă”.
La conservator la șapte ani
În toamna anului 1888, înarmat cu recomandările profesorului de vioară, rector al Conservatorului din Iași, Eduard Caudella, genialul copil de numai șapte ani pleca însoțit de părinți la Viena, pentru a se înscrie la Conservator.
A fost al doilea candidat acceptat la vârsta de sub 10 ani, primul fiind faimosul violonist și compozitor Fritz Kreissler, în 1882.
După concertul de la Slănic, începând cu octombrie 1891, micul Enescu a dat nouă concerte publice la Viena, interpretând o serie de miniaturi ale unor compozitori ca Vieuxtemps, Wieniawski și Sarasate.
Pe 19 august 2021 se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui muzician român.