„Nu, noi nu dăm jos tricolorul. Ci noi zicem așa. România nu e un stat ca Belgia, pentru un tarif de vamă, ori ca Șvițera, pentru fabrica de brânzeturi în liniște.
Ea reprezintă un popor, un vechi popor, măricel la număr și foarte deosebit de toate celelalte popoare.
Ea are datorii nu numai față de supușii săi, ci față de toți românii. Pieirea ei ar fi pecetluirea pieirii lor, căci din câmpiile ei libere vine aerul curat pe care-l respiră.
Ea nu e creată printr-un decret imperial sau un articol de tratat, ci prin crearea ei s-au răsplătit lungi veacuri de muncă grea și tristă.
Știm bine că primejdia veghează continuu la hotare, dar cei luminați și buni știu ce o poate înlătura mai bine de cât orice înțelegere cu străinul ce ne vrea moartea.
Ne putem asigura contra oricui, – da, contra oricui! – prin dezvoltarea unei conștințe exasperate.
S-o dezvoltăm prin silințele tuturor și atuncea vom trăi cuu trăiesc popoarele sănătoase și cu viitor.” – Naționalismul român în forma austriacă, în „Cuvinte adevărate!”.
Aurel Onciul
Dr. Aurel Onciul (foto) a fost deputat în Parlamentul de la Viena.
În toamna anului 1918, când se hotăra viitorul neamului românesc din Bucovina, Aurel Onciul a trădat interesele româneşti, luând o atitudine iresponsabilă faţă de ideea unităţii naţional-statale şi a promovat o politică dăunătoare românilor bucovineni, care luptau să se întregească cu fraţii lor de-o limbă şi-o credinţă din celelalte provincii româneşti în cadrul unui stat naţional unitar.
Deşi se afla în Cernăuţi, ca deputat român în Parlamentul de la Viena, el era dator să fie prezent la Adunarea Naţională din 27 octombrie 1918, în care s-a proclamat Constituanta Bucovinei.
În lipsă a fost ales, totuşi, membru al Consiliului Naţional Român, calitate de care în zilele următoare se va folosi cu abilitate.
Neîmputernicit de CNR, cu de la sine putere, el s-a înțeles cu prietenii săi ucraineni pentru dezmembrarea Bucovinei.
Preluând puterea de la contele Etzdorf, ultimul guvernator austriac al Bucovinei, împreună cu reprezentanţii partidelor ucrainene, Onciul s-a autointitulat „administrator al Moldovei de Sus”.
Aurel Onciul s-a născut pe 12 martie 1864 la Vicovu de Sus și a murit pe 30 septembrie 1921 la București. A fost avocat și om politic.
Într-un necrolog publicat în presă, Onciul a fost descris ca având origini române, impactul întregii sale activități fiind însă german.