Ierusalimul din perioada Primul Templu era mai mare decât s-a crezut până acum, sunt de părere cercetătorii. Și asta, pentru că zilele trecute, o echipă de arheologi care face săpături pe Muntele Sion, la Ierusalim, au făcut o serie de descoperiri care confirmă relatările biblice privind asedierea și cucerirea babiloniană.
Cercetători de la Universitatea Nord Carolina din Charlotte au descoperit un fragment unic din aur și din argint, lucrat cu finețe, care pare a proveni dintr-un artefact mai mare. Acesta este o mărturie a violențelor produse acum 2.605 ani, când forțele babiloniene au asediat orașul și l-au distrus, scrie cotidianul israelian Haaretz.
Bucățica de artefact descoperită la săpăturile din 2019 dă crezare spuselor biblice referitoare la bogăția Ierusalimului înainte de asedierea sa de forțele furiosului rege Nabucodonosor, în anul 586 înainte de Hristos.
Arheologii au făcut descoperiri importante, inclusiv depozite de cenușă, vârfuri de săgeată și cioburi de lămpi și de oale.
Cu toate acestea, cea mai suprinzătoare descoperire a fost cea a bijuteriei, care pare să fie un ciucure sau un cercel în formă de clopot, au spus cercetătorii.
Shimon Gibson, co-director al proiectului arheologic al universității care vizează Muntele Sion, a declarat pentru CNN că recuperarea pieselor rare de bijuterii reprezintă prima dată când arheologii au descoperit semne ale „elitelor”, care par să confirme descrierile biblice ale bogăției Ierusalimului înainte de cucerirea în 587-586 î.Hr.
Gibson a spus că bijuteria este o descoperire rară în astfel de locuri de conflict, deoarece războinicii obișnuiesc să jefuiască și să topească astfel de obiecte.
Este un „indiciu clar al averii locuitorilor orașului în momentul asediului”, a spus el.
”Un astfel de obiect, descoperit separat, nu dovedește mare lucru. Dar combinația de cenușă, vârfuri de săgeată și un foarte prețios obiect de podoabă indică un anumit tip de invazie, de devastare și distrugere… Nimeni nu aruncă la gunoi bijuterii din aur și nici vârfuri de săgeată”, explică Shimon Gibson, citat de cotidianul israelian Haaretz.
Vârfurile de săgeată găsite sunt cunoscute ca fiind folosite de războinicii babilonieni din vremea aceea, adaugă expertul.
Cucerirea Ierusalimului, înfăptuită de regele neobabilonian Nabucodonosor, s-ar fi soldat cu pierderi masive de vieți omenești și cu raderea orașului de pe fața pământului, inclusiv a Templului lui Solomon, după cum se arată în Vechiul Testament, Cartea a doua a Regilor.