Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Regina Maria și vizita familiei regale în Oradea proaspăt eliberată de sub controlul bolșevicilor
Articole online

Regina Maria și vizita familiei regale în Oradea proaspăt eliberată de sub controlul bolșevicilor

familia regală

Regina Maria și vizita familiei regale în Oradea proaspăt eliberată de sub controlul bolșevicilor

Regina Maria a scris următoarele în jurnalul său:

„Am ajuns la Oradea după o noapte de somn bun, ne-am trezit devreme în aclamațiile poporului. Libertatea a fost obținută după secole de opresiune, iar Nando, eu și armata noastră am fost eliberatorii. Oradea este un oraș frumos și mare, în care nu cu mult timp în urmă bolșevicii erau la putere și comiteau orori monstruoase, un oraș pe care trupele noastre l-au eliberat.

Am avut parte de o primire minunată. Bucuria populației care s-a adunat din toate satele din jur pentru a ne întâmpina era frenetică. Costume minunate, ovații extraordinare, slujbe religioase în diferite biserici, o trecere în revistă a trupelor și o paradă militară și apoi defilarea celor adunați, în grupuri separate conduse de preotul din fiecare sat. O priveliște minunată și toți erau conștienți de faptul că au fost eliberați, într-adevăr un moment deosebit și mulți ochi s-au umplut de lacrimi. Am purtat un costum național românesc. Regimentul meu a fost și el prezent, s-a comportat admirabil.

A urmat un mare dejun militar care a durat două ore și jumătate. Aceasta este singura tortură, aceste mese lungi. M-am dus la palatul episcopal, unde am primit mai întâi văduvele și orfanii românilor uciși de unguri, apoi nenumărate delegații de la toate grupurile din oraș. Preoți ortodocși, greco-catolici, catolici, protestanți, evrei, autorități orășenești, școli, delegații de negustori, profesori universitari, reprezentanți ai țăranilor, asociația femeilor din oraș și, în sfârșit, chiar și o societate corală”.

Sursa: Europecentenary.eu 

Registration

Aici iti poti reseta parola