Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Premii onorifice oferite de Prințul Charles în schimbul a milioane de lire sterline
Articole online

Premii onorifice oferite de Prințul Charles în schimbul a milioane de lire sterline

Legătura dintre Charles și un om de afaceri saudit

Michael Fawcett, fostul valet al prințului, a renunțat temporar la funcția de șef executiv al Fundației Prințului după ce au fost furnizat dovezi despre relațiile dintre Charles și omul de afaceri. Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz a plătit zeci de mii de lire sterline pentru a-i fi asigurată reputația.

Fawcett, despre care Charles a spus că nu poate trăi fără el, a coordonat întreg procesul de asigurare a cetățeniei britanice sau a rezidenței cetățeanului saudit. El fusese sfătuit că premiile onorifice îi pot ajuta cauza, motiv pentru care asistenții lui Charles l-au ajutat să obțină un premiu supravegheat de Ministerul de Externe pentru cei care nu sunt cetățeni britanici sau ai Commonwealth-ului.

Mahfouz a fost unul dintre cei mai prolifici donatori pentru organizațiile caritabile ale prințului, donațiile de peste 1,5 milioane de lire sterline ajutând la finanțarea renovării locuințelor folosite de Charles și a altor organizații caritabile.

În corespondența care s-a aflat, aceștia erau expliciți cu privire la natura tranzacțională a aranjamentului: în schimbul acordării unor sume mari de bani organizațiilor caritabile ale lui Charles, echipa sa avea să-i asigure cetățenia sau rezidența.

Potrivit unor copii ale scrisorilor, în octombrie 2014, a fost scris: „Am o mare plăcere să susțin nominalizarea lui Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz pentru un CBE onorific”. Ashe Windham a spus că Mahfouz a făcut două donații generoase, care au contribuit la restaurarea castelului și la înlocuirea ferestrelor. Windham a continuat să spună că: „Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, președintele nostru, a contribuit la îndrumarea acestei lucrări”.

Documente ajunse în posesia celor de la Sunday Times

Sunday Times, cei care au făcut dezvăluirile, au văzut și corespondența diplomaților de la ambasada din Riyadg, în care aceștia se ocupau direct de apropiații lui Charles. Într-un e-mail datat cu 11 februarie 2015, Richard Wildash, șeful adjunct al misiunii ambasadei, a răspuns scrisorii lui Windham spunând că este „îmbucurător” să aflăm despre sprijinul lui Mahfouz față de familia regală.

Acest e-mail a venit la 48 de ore după ce Charles a vizitat el însuși Arabia Saudită și l-a întâlnit pe noul rege. Documentele oficiale ale guvernului afirmă că Regina i-a acordat lui Mahfouz CBE-ul „pentru serviciile oferite organizațiilor de caritate din Marea Britanie”.

Registration

Aici iti poti reseta parola