Evenimentul Istoric > Articole online > Regimul Erdogan se bate cu Christie’s pentru „Cititoarea în stele”, un idol de 14,4 milioane de dolari
Articole online

Regimul Erdogan se bate cu Christie’s pentru „Cititoarea în stele”, un idol de 14,4 milioane de dolari

Un mic idol din marmură, având o înălțime de 23 de centimetri, sculptat în urmă cu 6.000 de ani, o figură feminină cu linii fine: acesta este obiectul pe care Turcia încearcă să îl recupereze din 2017 și aflat astăzi pe catalogul de vânzări al casei de licitații Christie’s.

Luni a început un proces într-un tribunal districtual din Manhattan pentru stabili cine este proprietarul legitim al acestei opere de artă a Epocii Bronzului.

Dacă se știe că lucrarea își are originile în Anatolia, în Turcia de azi, data descoperirii sale nu este cunoscută cu precizie, și aici este întreaga miză a afacerii.

Guvernul turc susține că statueta a fost dezgropată și exportată din Turcia după 1906, ceea ce o face să intre sub incidența unui decret din acel an care stipula că toate antichitățile descoperite pe terenuri private sau publice sunt proprietatea statului și nu pot fi scoase în mod legal din țară.

Pe de altă parte, Christie’s susține că Turcia nu poate dovedi că lucrarea îi aparține, deoarece „nu există nici o dovadă directă a locului sau momentului în care idolul Stargazer a fost descoperit, scos la lumină și exportat: nu există nici un martor al săpăturilor, al exportului și nici o fotografie”.

Primele dovezi despre existența statuii datează din anii 1960, potrivit New York Times. Idolul era deținut pe atunci de un afacerist bogat din lumea sportului și colecționar de artă, Alastair Bradley Martin, și soția sa.

Opera este numită The Guennol Stargazer, „Guennol” fiind echivalentul galez al numelui de familie al proprietarilor, iar „Stargazer” (cititoare în stele), ca o referire la capul ușor înclinat în sus, ca și cum ar privi stelele.

Sculptura este apoi împrumutată în câteva rânduri Muzeului de Artă Metropolitan din New York, între 1966 și 2007.

Apoi, în 2017, Christie’s, casa de licitații cu sediul la Londra, scoate prețiosul obiect la vânzare, descris ca o „operă de artă emblematică” dat fiind că sunt cunoscute doar 15 figurine similare.

Cu o zi înainte de licitație, guvernul turc a atacat Christie’s în justiție, afirmând că a fost „jefuit” și acuzând casa de licitații că a acționat „în disprețul total și inadmisibil al legii turce”, scrie AFP.

Însă procesul de vânzare s-a desfășurat, iar oferta a ajuns la 14,4 milioane de dolari. Însă cumpărătorul, rămas anonim, s-a retras.

Potrivit New York Times, statueta este păstrată acum într-un seif al Christie’s.

Între 1993 și 2012, guvernul de la Ankara a solicitat repatrierea mai multor obiecte de artă expuse în Statele Unite, dar și al unor ceramici din secolul XVI de la Luvru.

Registration

Aici iti poti reseta parola